O problému informoval v úterý Jiří Horský, ředitel společnosti Kordis, která organizuje hromadnou dopravu v kraji. „Podle zákona má být jakýkoliv nový systém slučitelný s těmi stávajícími. Jenže více už zákon neřeší. Ministerstvo dopravy na tom začalo pracovat až nyní, takže skluz, který má, povede pravděpodobně ke skluzu ve spouštění našeho systému," konstatoval Horský.

Požadavek zákona má zajistit pohodlnější odbavování jak cestujícím, tak průvodčím. „Jde o to, aby lidé na hranicích krajů nemuseli nosit kvůli dopravě několik jízdenek. Vedle toho by pro ně bylo také nekomfortní, kdyby v autobusech přejíždějících mezi jednotlivými dopravními systémy bylo více čteček karet. Pro dopravce by to pak bylo nákladnější. Platí to jak pro autobusovou dopravu, tak pro dráhy, kde by každý průvodčí musel mít několik zařízení," upozornil ředitel.

Jízdné pro chytré telefony

Zatímco ve spouštění čipových jízdenek nabírá jižní Morava zpoždění, v zavádění jiného způsobu elektronického jízdného je naopak v čele. Připravuje vlastní obdobu SMS jízdného. Klasická SMS jízdenka je totiž v regionální dopravě nepoužitelná. „Kontrola kódu SMS jízdenky trvá dlouho. Průvodčí přitom musí kontrolovat celý vlak, což by těžko stíhal. V regionálních autobusech, kde se nastupuje předními dveřmi, by taková kontrola také příliš zdržovala odbavení," upozornil Horský.

Mobilní jízdné si tak v kraji koupí jen lidé s takzvanými chytrými telefony s připojením na internet. „Připravujeme aplikaci, v níž si cestující koupí jízdné a za okamžik mu přijde unikátní grafický QR kód. Ten pak lze snadno sejmout speciální čtečkou," popsal systém ředitel.

Kordis už vybral firmu, která novou formu jízdného v kraji zavede. „Hotová má být v polovině příštího roku. Ale nechci říkat, že to je termín spuštění systému. Je to pilotní projekt v republice, a proto se můžeme setkat s nečekanými problémy, které jej zdrží," varoval Horský.

Další změny v řádech

Na úterní tiskové konferenci zveřejnila krajská dopravní firma nejen informace o nové formě jízdného, ale také seznámila se změnami v jízdních řádech, které budou platit od 15. prosince. I v nich je řada novinek.

Kraj například přidává čtyři spoje na linkách mezi Brnem a Pohořelicemi. Tyto autobusy ve špičce navíc vytvoří nové expresní spojení, které propojí s krajským městem Mikulov za pouhou hodinu. „Na páteřní lince 106 z Brna do Slavkova a Kyjova pak nově pojedou větší patnáctimetrové třínápravové autobusy. Nabídnou wifi připojení i klimatizaci," řekl Horský. V okolí Brankovic na Vyškovsku zase kraj nasadí minibusy.

Nově si také pět obcí v kraji připlatí na nadstandardní spoje. Jde především o večerní linky a spoje mimo špičku. Například Podolí na Brněnsku večer obslouží linka 151 každou hodinu a před nepracovním dnem tam zajede i brněnská noční linka 96.

Více spojů nabídne v sezoně kraj také cyklistům. Vedle speciálního sobotního vlaku Velo Podyjí se nově objeví i Velo Pálava. „Pojede z Brna a zastaví v Popicích, Břeclavi, Valticích a Mikulově," řekl Horský.

VÍCE O ZMĚNÁCH ČTĚTE VE STŘEDEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST