Předchozí
1 z 4
Další

Nejnovější počítače zvládnou i platbu kartou nebo načítání jízdenky na bankovní kartě.

Strojek Setright

Nejstarší kousek je mechanický odbavovací strojek Setright pro tisk a výdej jízdenek řidičem nebo průvodčím. Zároveň sčítají množství přijatých penět a počet vydaných jízdenek podle druhu.

V Československu byly strojky Setright využívané zejména pro výdej jízdenek řidiči v regionálních a dálkových autobusech. Používaly se například i v lodní dopravě na Brněnské přehradě.

Odbavovací strojek Setright.Odbavovací strojek Setright.Zdroj: Se souhlasem společnosti Kordis

Přístroj USV 24C

Ještě před dvěma lety bývalo k vidění v autobusech Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje zařízení na výdej jízdenek a palubní počítač USV 24C. Mělo dva displeje, šestatřicet tlačítek a čtečku karet.

K zařízení se dala připojit zásuvka s pokladnou na bankovky a mince. „Používali jsme ho od úplného počátku krajského integrovaného dorpavního systému. Tedy od roku 2004 do roku 2020. Bylo prakticky na všech autobusech a panovala s ním velká spokojenost," sdělil mluvčí firmy Kordis, která je koordinátorem hromadné dopravy na jihu Moravy, Květoslav Havlík.

Pokladna Mikroelektronika USV C.Pokladna Mikroelektronika USV C.Zdroj: Se souhlasem společnosti Kordis

Pokladna Epis 5

Aktuálně využívaný je ve všech autobusech palubní počítač s odbavením - Epis 5.0. Pokladna zvládne platbu kartou, hovory s dispečinkem a nebo třeba zobrazení polohy vozidel řidiči přímo na pokladně v mapovém podkladu.

Má integrovanou tiskárnu a umí číst například i jízdenky na bankovních kartách. „Pokladny jsou v majetku firmy Kordis, která je zapůjčuje dopravcům. Jsou nasazeny jednotně ve všech autobusech v integrovaném dopravním systému," potvrdil Havlík.

Pokladna Epis 5.0.Pokladna Epis 5.0.Zdroj: Se souhlasem společnosti Kordis

Přístroj USV 24BR

Druhým už modernějším přístrojem je zařízení na výdej jízdenek USV 24BR. Jednalo se o univerzální výdejní strojek s nutností připojení k palubnímu počítači. Zařízení mělo dvouřádkový displej a dvacet tlačítek k nastavení a výdeji jízdenek. „V Integrovaném dopravním systému Jihomoravského kraje nikdy nejezdila. V minimální míře ještě jezdily v krajském integrovaném dopravním systému pokladny od společnosti Emtest," doplnil Havlík.

Odbavovací pokladna USV 24B.Odbavovací pokladna USV 24B.Zdroj: Se souhlasem společnosti Kordis