V jihomoravských nemocnicích leží s koronavirem 365 pacientů. Závažný průběh nemoci má jednačtyřicet z nich, šestašedesát pacientů je bez příznaků.

Počet mrtvých po pozitivním testu na Covid se ke čtvrteční půlnoci vyšplhal na 119 s průměrným věkem sedmaosmdesát let. „Riziko závažného průběhu ve věkové skupině nad pětasedmdesát let dokumentuje potřeba hospitalizace, kterou v této kategorii potřebuje třetina lidí s pozitivním testem, kdy infekce koronavirem zvláště v tomto věku může být významnou komplikací dlouhodobých závažných chronických onemocnění," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny Renata Ciupek.

Protikoronavirová opatření, zavřené posilovny a sportoviště. (Galerie Vaňkovka)
Rekord. Na jihu Moravy přibylo 1 115 nakažených

Od začátku pandemie mělo na jihu Moravy pozitivní test na Covid 13 465 lidí. Z onemocnění se dosud vyléčily dvě pětiny z nich, konkrétně 5 332 Jihomoravanů. „Nárůst počtu lidí s pozitivním nálezem koronaviru odpovídá komunitnímu šíření viru v populaci tak, jak je známe u jiných respiračních infekcí," upozornila Ciupek.

Šedesátka pacientů s koronavirem leží k pátečnímu poledni ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Sedm je ve vážném stavu na anesteziologicko resuscitační klinice, kde jsou napojení na umělé plicní ventilaci. „Třiadvacet dalších pacientů je na vyčleněných jednotkách intenzivní péče a zbylých třicet na vyčleněných standardních lůžkách s kyslíkem," vyjmenovala mluvčí svatoanenského zařízení Dana Lipovská.

U svaté Anny mají momentálně volných čtyřicet lůžek s kyslíkem. „Na anesteziologicko resuscitační klinice jsou nyní volná tři intenzivní lůžka s ventilátory, jsme však připraveni případně „otevřít“ dalších devět," doplnila Lipovská.

Do provozu svatoanenské nemocnice se zapojilo prozatím jednadvacet mediků. Dohromady jich potřebují 137, proto už požádali o další mediky a studenty vyšších odborných zdravotnických škol.

Kvůli uzavření prvního stupně základních škol u svaté Anny momentálně schází zhruba stovka zaměstnanců. Dalších dvacet umístilo své děti do speciálně vyčleněných škol.

Navyšují kapacity stěrových míst

Ve Fakultní nemocnici Brno se lékaři k pátečnímu ránu starají šestadevadesát nakažených koronavirem na standardních lůžkách a jednadvacet na jednotkách intenzivní péče. „Od pátku máme k dispozici kolem dvaceti dalších lůžek na klinice nemocí plicních a TBC, v pondělí plánujeme navýšení o dalších minimálně dvacet lůžek, také na stejné klinice, koncem týdne chceme mít kolem dvou set lůžek," přiblížila mluvčí zařízení Veronika Plachá.

Doplnila, že v domácí karanténě mají momentálně 195 zaměstnanců a v pracovní karanténě je 136.

Představitelé bohunické fakultní nemocnice kvůli zájmu o testování na Covid navyšují kapacity stěrových míst. Na drive-in stanovišti přímo v areálu nemocnice dokážou od víkendu nově otestovat až čtyřiadvacet indikovaných za hodinu. Na stejnou kapacitu navýšili také odběrové místo u covid busu, který až do příštího pátku stojí před brněnských výstavištěm.

„V případě stěrového místa pro pěší před vstupem do fakultní nemocnice je to dvanáct vzorků za hodinu. Aktuálně dokážeme odebrat přes čtyři sta stěrů denně," sdělila Plachá.

V případě potřeby jsou připravení zřídit nové stěrové místo. „Laboratoře Fakultní nemocnice Brno denně otestují kolem pěti set vzorků na koronavirus, vyhodnocují totiž i vzorky z jiných nemocnic," doplnila Plachá.

Mateřská škola. Ilustrační foto
Otevřené jihomoravské školky v problémech: učitelky jsou doma s dětmi ze škol

Druhou laboratoř na vyhodnocení PCR testů na koronavirus otevřeli tento týden ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Prozatím funguje ve zkušebním režimu. Po uvedení do plného provozu tam laboranti zpracují až pět set vzorků denně. Na konci měsíce se má kapacita díky novým metodám a postupům navýšit nejméně na tisícovku vzorků denně.

„Velkou výhodou je použití odběrových souprav roztokem, který okamžitě inaktivuje viry a zároveň uchovává vzorky stabilní pro samotnou diagnostiku. Tím poskytuje větší bezpečnost pro zdravotnický a laboratorní personál, který nemusí pracovat v respirátorech a ochranných oblecích, a urychluje také manipulaci se vzorky,“ řekla Milada Dvořáčková z mikrobiologického ústavu nemocnice a lékařské fakulty.