Za poslední rok přibylo na Břeclavsku nejméně pět průzkumných vrtů na ropu a zemní plyn. Co z nich vzejde, není jasné. Mohou vydat ropu, zemní plyn, nebo taky vůbec nic. Pokud se ložiska potvrdí, budou obce, u kterých leží, každý rok bohatší o statisíce až miliony korun.

„Jeden vrt máme u obce už několik let. Byl tady už předtím, než jsme se odtrhli od Břeclavi. Teď je kousek od obce další vrt, respektive dva vrty na jedné plošině,“ prozradila starostka Ladné Renáta Priesterrathová.

Jestli už těžaři objevili nějaké ložisko, či to byl neúspěšný pokus, zatím vedení obce neví. „Nikdo nám nic neřekl,“ poznamenala starostka.

Ložisko dotěží

První vrt u dálnice vydává zemní plyn. Těžit se z něj bude podle slov Priesterrathové asi do roku 2015. „Nejdřív počítali, že ho zavřou a bude se budovat podzemní zásobník plynu. Z toho však sešlo, takže ložisko budou dotěžovat,“ vylíčila.

Pro tak malou obec jako je Ladná je roční tří až čtyřmilionový příspěvek z těžby velkou pomocí. Její představitelé zvládnou díky těmto penězům spoustu akcí, na které si spousta podobných vesnic může nechat zajít chuť. Nebo se jen spoléhat na dotace.

Mnohem více vrtů je v katastru Břeclavi. Například v městských částech Poštorná, Charvátská Nová Ves či Stará Břeclav. „Získané peníze od těžebních společností plynou do investic, například na výstavbu cyklostezek či komunikací,“ nechal se slyšet David Mahovský z břeclavské radnice.

V případě sousední Ladné je spektrum možností, kam peníze investovat, širší. „Budeme třeba stavět kulturní dům, tak třeba do něj dáme tyto získané peníze. Lidé se proto těžbě v katastru obce nebrání,“ uvedla starostka. „Ale jestli se o nás bude psát jako o novém Kuvajtu,“ usmála se.

Jen hodonínská skupina MND uskutečnila v minulém roce na Břeclavsku pět průzkumných vrtů na ropu a zemní plyn. V současné době má v plánu několik projektů vrtů, z nichž mají trubkami projít stovky milionů metrů krychlových plynu.

„V oblasti Břeclavska má společnost MND desítky vrtů, z nichž část těží ropu, část plyn a některé těží obě komodity zároveň,“ sdělil zástupce investiční skupiny KKCG Luboš Veselý. Jak potvrdil, Břeclavsko dlouhodobě patří mezi území, kde hodonínská společnost plánuje průzkum s potenciálem budoucí těžby ropy nebo zemního plynu.

Těžbu ropy nebo zemního plynu povoluje podle vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Hany Hřebačkové Obvodní báňský úřad. „My jako vodoprávní úřad k tomu vydáváme souhlas. Třeba i kvůli tomu, zda může být vrt v chráněných územích. Schvalujeme také havarijní plán,“ sdělila.

Vrtů je spousta

Vrtů bylo na Břeclavsku v uplynulých letech spousta. Například před rokem pokračoval průzkum oblasti Vranovického příkopu. Geologové byli tehdy dobře naladění, protože vrt potvrdil jejich předpoklady.

Tento proces je ale dlouhodobější. Cílem průzkumného vrtu bylo ověřit předpoklady geologů v této lokalitě. „Průzkum v nových oblastech je vždycky běh na poměrně dlouhou trať. Je to otázka několika let,“ podotkl mluvčí skupiny MND Dan Plovajko.

MND přitom není jedinou firmou, která se průzkumným vrtům a následné těžbě surovin v regionu věnuje. Česká naftařská společnost například uvedla po dlouhém průzkumu před necelými dvěma lety do plného provozu středisko na těžbu plynu ve Staré Břeclavi. Byla to velká událost, protože v tom roce se jednalo o jediné středisko těžby zemního plynu, které se uvádělo do plného provozu.