Všechny jihomoravské regiony už mají alespoň polovinu uzdravených, včetně nejvíce zasaženého Břeclavska. „Na Břeclavsku evidujeme 59 zotavených ze 117 nemocných. Na Hodonínsku stále platí, že z deseti nemocných se uzdravilo šest osob. V Brně evidujeme 122 zotavených, jejich podíl se již blíží třem čtvrtinám nakažených ve městě,“ sdělila ve středu Renata Ciupek z krajské hygienické stanice.

Ilustrační foto.
Situace s krví se zlepšuje, dárců ve fakultní nemocnici zase přibývá

Na Znojemsku je zotavených pětapadesát, což je přes osmdesát procent nemocných v regionu, nejdále na cestě k uzdravení je Blanensko, které má již devadesát procent zotavených. Pomaleji postupuje zotavování v relativně méně zasaženém Vyškovsku a Brněnsku, kde je uzdravených kolem šedesáti procent.

O nejvážněji nemocné na jižní Moravě pečuje Anesteziologicko-resuscitační klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny. „Na klinice jsou sice stále čtyři pacienti ve vážném stavu, dva z nich už ale mají negativní testy na Covid-19. Na klinice zůstávají kvůli svým dalším zdravotním problémům,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Klinika nyní pečuje o dva pacienty s Covid-19 ve vážném stavu, oba jsou na umělé plicní ventilaci. „Do naší nemocnice také již dorazila zásilka experimentálního léku remdesvir, jde o dávky pro deset pacientů. Bohužel ani jeden ze zmíněných pacientů není pro podávání tohoto léku vhodný, bude tedy určen pro další příchozí pacienty,“ dodala Lipovská.

Ilustrační foto.
U svaté Anny začínají fungovat ambulance. Pacienty objednávají

V celé zemi bylo ke čtvrtečnímu ránu podle dat ministerstva zdravotnictví 7 979 lidí s pozitivním testem na nový typ koronaviru. 263 pozitivně testovaných od počátku epidemie zemřelo. Počet uzdravených už dosáhlo 4 214. Klesá počet hospitalizovaných, ke čtvrtečnímu ránu jich bylo v celé zemi 263, z toho dvaapadesát ve vážném stavu. Laboratoře od počátku epidemie prověřily 286 821 vzorků, ve středu jich laboratoře otestovaly8 287.