Událost může mít souvislost v rozbroji mezi velickými myslivci a majiteli honebních pozemků sdružených v honebním společenstvu Bozatín. Před dvěma lety odvolala valná hromada Bozatínu tehdejšího honebního starostu Dušana Práška. Místo něj si majitelé pozemků zvolili Josefa Halíčka.

Soud však rozhodnutí valné hromady zrušil a před několika měsíci se tak mohl Prášek na vedoucí místo vrátit. Poté však obec Velká nad Veličkou, která patří k největším majitelům pozemků ve společenstvu, svolala na minulou středu další valnou hromadu. Ta Práška opět odvolala a Halíčka zvolila starostou.

Pravděpodobně ze středy na čtvrtek pak Halíčkovi někdo propíchal celkem třiadvacet pneumatik. Z toho u dvou traktorů, horské, osmatřiceti palcové pneumatiky u dvou bagrů, všechny čtyři u kombajnu, pak u dvou vleků a malého traktoru. Ceny osmatřicetipal­cových pneumatik se pohybují v desítkách tisíc korun za kus. „Je to obrázek nemocných, nešťastných lidí. Nemám jim to za zlé a modlím se za jejich nemocnou duši," reagoval Halíček.

Činem se nyní zabývá policie. „Případ prošetřujeme jako přestupek proti majetku a pátráme po pachateli a jeho pohnutkách," uvedl hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Nejde ale o první útok na majetek, který se ve Velké vzhledem ke sporu odehrál. V půlce srpna Hodonínský deník Rovnost informoval o osmnácti duranciích, které někdo nařezal Práškovi. Vlivem deště a větru se poté většina z nich zlomila. „Je to odezva. Má přímou souvislost se soudními spory mezi honebním a mysliveckým spolkem," tvrdil tehdy Prášek.

Zároveň upozornil, že se neznámý vandal vydal ke stromkům někdy v době Horňáckých slavností. Škůdce vybíral především ty mladší patnácti let. Škoda mohla přesáhnout sto tisíc korun. Policie začala událost šetřit jako trestný čin poškození cizí věci.