Na jižní Moravě rozhodně nejsou jediní. Počet lidí s diabetem v kraji stoupá. Ročně kvůli němu zemřou skoro tři tisíce lidí.
Loni lékaři na jižní Moravě nově diagnostikovali dvanáct a půl tisíce diabetů. Jde o třetí nejvyšší počet mezi kraji. „Predispozice k diabetu máme v genech, náš životní styl ale můžeme ovlivnit,“ vysvětlil diabetolog Jindřich Olšovský z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Diabetici musí udržovat hladinu krevního cukru ve správných mezích. Opakovaně zvýšená hladina cukru po jídle ohrožuje jejich zdraví. „Důsledkem může být postižení ledvin, oslepnutí či postižení nervů,“ upřesnil Olšovský. Pokud lidé nemoc neléčí, hrozí i infarkt.

Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.
Obětí západonilské horečky byla žena z Břeclavska, další pacient je v podezření

Inzulinovou léčbu si diabetici musí dávkovat přesně, tedy dodržet dvaceti až třicetiminutový interval před jídlem. Jinak se dostanou do stavu hyperglykemie, kdy se jim zvýší hladina krevního cukru. Předcházet těmto stavům pomáhá nový a rychlejší typ krátkodobě působících inzulinových analog. Přispívá ke správnému přesunu glukózy z krve do buněk organismu. „Léčba je dostupná i u nás.  Znamená méně plánování. Inzulín se totiž aplikuje těsně před jídlem a pacienti si tak nemusí hlídat každou minutu,“ uvedl Olšovský.

Nárůst cukrovky způsobuje především špatný životní styl. „Málo se hýbeme a jíme energeticky bohaté potraviny. Příjem pak převýší výdej a tělo neví, jak energii využít. Proto cukr ukládá do krve,“ vysvětlil lékař Tomáš Klobas.

Nemoci se ale dá předejít dostatkem pohybu. „Lidé by se měli hýbat dvacet minut aspoň každý druhý den. Ideální aktivitou je rychlá chůze,“ doporučil Klobas.

Nárůst diabetiků potvrzuje i Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra. Náklady za léčbu cukrovky se u nich za posledních pět let zdvojnásobily. Loni přesáhly dvě miliardy korun za třiašedesát tisíc pacientů s diabetem druhého typu.

Ilustrační foto.
Tříleté děti ve školce? Vzácnost. Najít pro ně místa je problém