Prioritou obou poslanců za Piráty je boj se suchem. „Kromě toho chci podporovat drobné a menší podnikatele. To se promítne hlavně v Brně, které je technologickým centrem,“ uvedl nový europoslanec Kolaja.

Gregorová se kvůli nové funkci vzdá místa v brněnském zastupitelstvu ve kterém od loňského roku působí.

V nové funkci chce lidem hlavně vysvětli výhody Evropské unie. „Dlouhodobě jsem v kontaktu s zastoupením kraje v Bruselu. Domlouvala jsem se na možnosti pořádat s jejich podporou besedy na školách,“ dodala Gregorová.

Důvod proč jsou oba poslanci Piráti je podle politologa Lubomíra Kopečka jejich voličská základna. „Jsou stranou velkých měst. Proto je logické, že lidi z Brna umístili na čelní místa kandidátní listiny,“ objasnil.

Další dva jihomoravané byli k zisku mandátu v Evropském parlamentu blízko. Občanský demokrat Ondřej Krutílek i Jan Hrnčíř ze Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury se do parlamentu nedostali kvůli zisku preferenčním hlasům jejich spolustraníků.

Z petiční akce za odstoupení premiéra Andreje Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Ilustrační foto.
Lidé ve Vyškově půjdou demonstrovat. Za nezávislou justici

Jejích místa zaujali bývalý ministr a velvyslanec Alexandr Vondra a generál Hynek Blaško. „Vondra je celostátně známá politická osobnost a vedl i vlastní kampaň. U kandidáta Blaška může být úspěch daný větší vnímavostí voličů SPD na vojenskou hodnost. Zástupci strany totiž často prosazují bezpečnostní témata,“ vysvětlil politolog Miloš Gregor.

Úspěch zaznamenali také zástupci recesistického hnutí Ano vytrollíme europarlament. Pět z devíti kandidátů pochází z jihu Moravy. Ve volbách chtěli prosadit třeba dotace na okurkový salát.

Získali více než jeden a půl procenta hlasů a kvůli tomu více než milion korun ze státního rozpočtu. S výsledkem však spokojení nejsou. „Chtěli jsme osm mandátů. Proto jsme na hodinu vyrazili našeho koordinátora. Chceme se účastnit i následujících voleb a dosáhnout, aby každá obec měla svého trolla,“ uvedl jeden z kandidátů Jiří Kyjovský z Brna.

Markéta Gregorová.
Gregorová se po zvolení do Evropského parlamentu vzdá místa v zastupitelstvu

Podle politologa Kopečka ukazuje úspěch hnutí jak někteří voliči k volbám do Evropského parlamentu přistupují. „ Část voličů bere jako volby nedůležité. Dává jim logiku s hlasem nakládat volněji a nepřikládají rozhodnutí takovou váhu. Pak mají úspěch i recesní hnutí,“ vysvětlil.

Od roku 2004 zastupoval jižní Moravu bývalý brněnský primátor Petr Duchoň. O pět let později byla jedinou zástupkyní jižní Moravy v Bruselu Zuzana Brzobohatá

Od roku 2014 seděl v Evropském parlamentu Luděk Niedermayer za TOP 09. Sice z Brna pochází, ale dlouhodobě už na jižní Moravě nežije. Letos ve volbách opět uspěl. Dokonce získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů.

Nový europoslanec za Piráty Marcel Kolaja.Zdroj: Archiv České pirátské stranyMarcel Kolaja

věk: 38 let

bydliště: Brno

politická strana: Piráti

povolání: technický produktový manažer

politické zkušenosti: čtyři roky člen komise informatiky Rady Brna, v roce 2014 neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu

Markéta Gregorová.Zdroj: Pirátská stranaMarkéta Gregorová

věk: 26 let

bydliště: Brno

politická strana: Piráti

povolání: PR specialistka

politické zkušenosti: zastupitelka Brna (mandátu se po volbách do Evropského parlamentu vzdá), od loňska předsedkyně Evropské pirátské strany,