Když před několika dny vystoupila Tereza Osuská z vlaku na brněnkém dolním nádraží, kde už přes týden zastavuje několik linek kvůli výluce brněnského hlavního vlakového nádraží, zjistila, že na provizorní zastávce si nekoupí ani vodu. „Lidé čekali normální velké nádraží a místo něho tady nebylo vůbec nic. Zařídila jsem proto u kamarádů, aby ho tu zřídili,“ řekla Osuská.

Ilustrační snímek
Nevíme, odkud co jezdí, stěžují si cestující na výluku

Za týden výluky už si cestující na náhradní nádraží zvykli. Jarka Streifová na něj přijela z Prahy. „Cestování odsud se dá přežít, i když to tady je menší, lidé si alespoň mají kam sednout,“ zhodnotila žena.

Podle jiných cestujících by ale mohl nastat problém v případě deště. Pod střechu se totiž všichni nevejdou.

V sobotu ráno začala velká vlaková výluka na brněnském hlavním nádraží.
Začala výluka na hlavním vlakovém nádraží. Zkušené nevykolejí, tvrdí cestující

Mezi dolním a hlavním nádražím jezdí náhradní autobusová doprava. O možnostech cesty do centra města se poradila s informátory Českých drah, kteří na nádraží pomáhají, například Slovenka Patricia Mušaťová. „O výluce jsem vůbec nevěděla, ale když jsem se na hlavním nádraží zeptala, skvěle mi cestu vysvětlili,“ pochválila Slovenka Patrícia Mušaťová.

Redakce Brněnského deníku Rovnost se na místě přesvědčila, že zaměstnanci jsou vstřícní a o cestě informují i při prodeji jízdenek.

Ilustrační foto.
Vlakové peklo: začíná sto dnů výluky v Brně

Kvůli mezinárodním vlakům České dráhy vybírali informátory na místě podle toho, jak ovládají cizí jazyky. „Pokud se nezvládnou domluvit, mohou cizince odvést k mezinárodní pokladně na dolním i hlavním vlakovém nádraží, kde jim pomohou,“ uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Správa železniční dopravní cesty, která má nádraží na starost, se podle své mluvčí Kateřiny Šubové snažila pro cestující zajistit co nejlepší zázemí. „Zajistili jsme přístřešek, lavičky, mobilní toalety a přístup k pitné vodě. Stálo nás to dvanáct milionů korun. Místo je ale jen provizorní,“ okomentovala mluvčí Šubová.

Ilustrační foto.
Přetrhnuté trolejové vedení zapálilo trávu. Tramvaje dvě hodiny nejezdily