Na jižní Moravě by mu ale podobné jednání prošlo. Domácí zabijačky tam jsou povolené. I přesto jich poslední dobou ubývá. „Celý život jsme měli v chlívu vepře. Přestali jsem s tím v roce 2000," řekla například pětasedmdesátiletá Naďa Strnadová z Nuzířova na Brněnsku. Námaha se už nevyplatila. „Zvíře se musí krmit minimálně dvakrát denně a je třeba čistit mu chlév," podotkla Strnadová.

Trend ústupu od domácího chovu potvrzuje i Jan Koláček ze Lhoty na Vyškovsku. Nejprve jeho rodina vykrmovala vlastní prase. Před deseti lety začali kupovat už velkého vepře a doma ho jen porazili. „Poslední tři roky si ho necháváme zabít přímo u prodejce. Je to jednodušší v tom, že si neušpiníme ruce," vysvětlil Koláček a dodal, že za usmrcení je příplatek dvě stě korun. Doma si maso naporcují a připraví z něj zabijačkové speciality. „Cenový rozdíl mezi vlastními výrobky a těmi z obchodu asi není až tak velký. Ale při domácí výrobě mám jistotu kvality," podotkl muž.

Úbytek zabijaček hlásí i řezníci. „V Mikulčicích chovají prasata už jen tři rodiny," řekl prezident mikulčického spolku Gurmáni Vít Pavka. Ten příležitostně chodí zabíjet prasata ke známým a organizuje Mikuleckou zabijačku, která dříve začínala porážkou. „V posledních letech jsme ale kvůli zákonům přešli na to, že kupujeme jednotlivé díly vepře a vyrábíme pak zabijačkové speciality," upozornil Pavka na změnu zákona. Od loňského roku jsou totiž v České republice veřejné porážky zakázané.

Kvůli porušení zákona dostávají veterináři dost podnětů. „Třeba loni na farmářských trzích v Brně prodejce boural maso," uvedl příklad  Josef Velecký z krajské veterinární správy. Firma nebo podnikatel mohou dostat pokutu až milion korun. Fyzická osoba dostane maximálně dvacet tisíc korun.

Například  dobrovolní hasiči z Moravského Žižkova na Břeclavsku každoročně lákají návštěvníky na zabijačkové hody a vše raději předem projednávají s hygienou. „Zákon samozřejmě obcházet nechceme," sdělil velitel dobrovolných Ondřej Maršálek.

Uzavřená zůstává pro návštěvníky i zabijačka na dvoře muzea v Lanžhotě, kterou pořádá starosta vždy mezi vánočními svátky. „Prase zabijeme u majitele a poté převezeme do muzea, kde zvíře porcujeme," přiblížil starosta Lanžhota František Hrnčíř, jenž při zabijačce sám vypomáhá. Jak dodává, je to domácí zabijačka. „Hosté jsou pozvaní až odpoledne. Pro ně připravíme pochoutky ze zakoupeného vepřového masa," podotkl.

VŠE O ZABIJAČKÁCH NA JIHU MORAVY ČTĚTE UŽ V ÚTERNÍM VYDÁNÍ DENÍKŮ ROVNOST