Novým přímým vlakem Vindobona z Brna do Berlína se svezou lidé už příští rok. České dráhy navýší i počet spojů z jihu Moravy do Polska. O novinkách dopravce informoval v úterý. Změny chystají také další dopravci.

Railjet do německého hlavního města pojede poprvé v květnu příštího roku. „Souprava obslouží nový mezinárodní spoj z Grazu přes Vídeň, Brno a Prahu do Drážďan a Berlína,“ přiblížil místopředseda představenstva drah Radek Dvořák.

Spoj vyjede z Grazu v 10.26 a v Berlíně bude v 21.54. Opačným směrem vyrazí v 6.17 ráno. „V pátek a v neděli, kdy očekáváme největší zájem, doplníme mezi Prahou a Brnem pár vlaků Brněnský drak,“ uvedl mluvčí dopravce Petr Šťáhlavský.

Vanessa Mae
Houslistka Vanessa Mae rozezní brněnskou halu Rondo

Posílení vlakových spojů vítá třeba Brňan Zdeněk Novák. „Procházka minovým polem, kterou jízda po dálnicích je, a zvyšující se tlak na ekologičtější způsoby dopravy zdůrazňují význam železniční dopravy,“ řekl.

O jeden pár vlaků navíc vypraví České dráhy také ze severní Moravy přes Břeclav do Vídně. Porta Moravica pojede v trase nynějšího expresu Helfštýn mezi Bohumínem a Břeclaví, v Rakousku bude pokračovat až do Grazu. „Z jihu na sever pojede nově vlak EuroCity Sobieski mezi Vídní a Gdyní,“ informoval Šťáhlavský.

Břeclav je důležitý železniční uzel, což může podle tamního místostarosty Richarda Zemánka přispět k většímu zájmu o město. „Někteří si Břeclav vyhledají a zjistí, že je to zajímavá destinace blízko Lednicko-valtického areálu s lužními lesy,“ zmínil.

V Brně položili základní kámen tramvajové sítě.
Ke kampusu povedou za tři roky tramvajové koleje. Stavba v pondělí začala

Změna řádů se týká také vlaku Báthory z Budapešti přes Břeclav a Ostravu do Varšavy. Nově skončí až v Terespolu na polsko-bělo-ruských hranicích. „K rozšíření počtu spojů dochází i u rychlíků Rožmberk mezi Brnem, Jihlavou a Českými Budějovicemi. Některé jezdily jen ve vybrané dny, nově pojedou každý den,“ uvedl Šťáhlavský.

Od letošního prosince zamíří nově z Brna do Bohumína dotovaná linka RegioJetu. Denně pojede v obou směrech dohromady čtyřiatřicet spojů. „Aktuálně dolaďujeme detaily týkající se palubních služeb či prodeje jízdenek,“ přiblížil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Další soukromý dopravce Leo Express zase zvažuje nové spojení mezi jižní Moravou a Bratislavou. „Máme v plánu zavést zkušební provoz od poloviny příštího roku,“ sdělil mluvčí společnosti Emil Sedlařík. Ve vlaku bude povinná rezervace místa.

Ilustrační foto
Přijela se čtvrt milionem na výdaje pro dceru. Tašku s penězi v Brně ztratila

Mluvčí společnosti Kordis, která koordinuje dopravu v Jihomoravském kraji, Květoslav Havlík, se ke změnám v regionální dopravě zatím nechtěl vyjadřovat. Nové jízdní řády chystá společnost odhalit na konci listopadu.

Změny v jízdním řádu na jihu Moravy
České dráhy:
railjet Vindobona: od května 2020; Graz Vídeň Brno Drážďany Berlín; jedenkrát za den tam a zpět
rychlík Rožmberk: navýšení počtu spojů mezi Brnem, Jihlavou a Českými Budějovicemi
Porta Moravica: mezi Bohumínem, Břeclaví, Vídní a Grazem; nový pár vlaků
EuroCity Báthory: dosavadní spoj mezi Budapeští, Břeclaví, Ostravou a Varšavou pojede až do Terespolu
RegioJet: od prosince dotovaná linka mezi Brnem a Bohumínem
Leo Express: uvažuje o spoji z jižní Moravy do Bratislavy