První zastávkou bude pro Drahoše už v sobotu košt kysaného zelí v Blatničce na Hodonínsku. „Je to pro nás čest, přivítáme ho slivovicí. Když opozice říká, že má kyselý úsměv, tak mu dáme ochutnat kyselého zelí, aby se rozesmál,“ řekl recesista a pořadatel koštu Antonín Vrba.

Večer se má prezidentský kandidát i s chotí přesunout na ples do Uherského Hradiště.

Do Brna zavítá v neděli, na Koncert pro Jiřího Drahoše. „Bude tam debatovat s bývalými prezidentskými kandidáty Michalem Horáčkem a Markem Hilšerem,“ upřesnila Drahošova mluvčí Kateřina Procházková.

Účast na akci potvrdil v pátek podle jedné z pořadatelek koncertu Miriam Kolářové i další neúšpěšný protikandidát, Pavel Fischer.

Jiří Drahoš.
Drahoš zamíří v neděli do Brna. Podpořit ho přijede Fischer, Hilšer i Horáček

Už jen sama Eva Drahošová se na jih Moravy vrátí v úterý. „Naposledy jsme byli s manželem v září na Strážnickém vinobraní a moc nás potěšilo, že je Morava stále kolébkou folkloru. Lidé tu stále udržuji tradice,“ připomněla Drahošová. Dopoledne stráví v Hodoníně setkáním s obyvateli.

Provázet ji bude tamní senátorka Anna Hubáčková. „Listinu pro kandidaturu profesora Drahoše jsem podepsala jako občan. S ním i jeho ženou jsem se setkala na Horňáckých slavnostech, kde na mě udělali dobrý dojem, teď před druhým kolem se zapojím do kampaně,“ vysvětlila.

Nynější první dáma podobnou pouť neplánuje. „Ivana Zemanová podpoří prezidenta v duelech s Jiřím Drahošem,“ uvedl včera prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že současná hlava státu se soustředí na čtyři názorové televizní duely s protikandidátem.

Ilustrační foto.
Vytištěno. Znovu všichni kandidáti, celkem 10,5 milionu hlasovacích sad

Ani Strana práv občanů, kterou Miloš Zeman s přáteli v roce 2009 založil právě v Hodoníně, výraznou kampaň na jihu Moravy nechystá. „Pojedeme ale podpořit prezidenta na debatu do Prahy,“ prozradil krajský místopředseda strany Rudolf Bauer.

Podle politologa Lubomíra Kopečka je využívání rodiny v kampani obvyklý krok. „I pro parlamentní volby platí, že spousta politiků využije manželku, zvláště když je komunikativní. Někdy to vede až k celebritizaci politiky, kdy kandidáti předvádí i svoje soukromí. Tak daleko ale Drahošovi nejdou,“ podotkl.

Program návštěv:
SOBOTA 20. ledna

• 15.45 Blatnička: košt zelí (Jiří Drahoš)

NEDĚLE 21. ledna

• 13.30 Brno, Semilasso: koncert pro Jiřího Drahoše

ÚTERÝ 23. ledna

Návštěva Evy Drahošové:

• 9.30 Hodonín: setkání s farníky
• 10.30 Hodonín: setkání s matkami v Centru pro rodinu
• 11.10 Hodonín: prohlídka Domova pro seniory Bažantnice a společný oběd s důchodci