Kdysi jich žily na našem území tisíce. Nyní jsou na pokraji vyhynutí. Řeč je o ohrožených druzích zvířat. O to, aby se na jižní Moravě objevovalo opět víc sýčků obecných nebo aby z Českého Středohoří nezmizeli syslové, se snaží odborníci z brněnské zoo. Pracují hned na několika záchranných projektech.

Daří se jim. Třeba program ochrany dudků chocholatých na jihu Moravy zaznamenal v uplynulých dnech výrazný úspěch. Pár těchto ptáků vyvedl pět mláďat.

Klokan
Jarní baby boom v zoo: poprvé se v Brně narodil klokan bažinný

Dudkům chocholatým odborníci v kraji pomáhají mimo jiné stavbou speciálních budek – dudníků. „V pěti oblastech jsme nainstalovali patnáct dudníků. Už loni se podařilo jednomu páru odchovat čtyři mláďata, letos se do stejného dudníku pár vrátil a mláďat vyvedl pět,“ uvedl mluvčí brněnské zoo Michal Vaňáč.

Odborníci slaví. „Každé opakované přirozené hnízdění dudka na jednom místě na delší časové škále je obrovský úspěch,“ řekl zoolog Petr Šrámek.

Záchranné programy zoo
• projekt na ochranu dudka chocholatého v jedné ze speciálních budek zahnízdil pár dudků a vyvedl mláďata
• Kura Kura, záchranná stanice pro želvy v Indonésii veterináři ošetřili a uzdravili množství želv
• projekt návratu jeřábů mandžuských do volné přírody na Dálném východě se do přírody dostalo už několik jeřábů zplozených v brněnské zoo
• projekt na ochranu syslů obecných návrat syslů z brněnské zoo do volné přírody

Dudci často hynou při přeletu mezi Evropou a Afrikou.

Na jižní Moravě se odborníci z brněnské zoo společně s břeclavskými ochránci snaží chránit i sýčky obecné. „V celé republice zbývá dvě stě padesát až pět set párů těchto sov,“ uvedl Libor Opluštil z Českého svazu ochránců přírody. Odborníci jihomoravským sýčkům staví speciální budky.

V blízké době se také díky brněnské zoo zřejmě opět vrátí do Českého Středohoří desítky syslů obecných. Zahrada se zapojila do celorepublikového projektu. „Chováme sysly ve speciální voliéře mimo návštěvnickou zoo. Část jich po určité době odchytíme a vypustíme v přírodní rezervaci Písečný vrch,“ popsal Vaňáč.

Loni se do přírody vrátilo dvaačtyřicet brněnských syslů. „Nyní se zdá, že máme opět mláďata. V nejbližší době se chystáme na odchyt,“ prozradil mluvčí.

Přeplněné popelnice. Ilustrační foto.
Kontejnery přetékají. Na sídlišti mají popeláři problém projet, hlásí strážníci

Odborníci ze zoo v Brně pomáhají i v zahraničí. Díky brněnskému projektu Kura Kura vznikla loni v Indonésií želví nemocnice. Veterináři v ní ošetřují zraněné mořské želvy. „V posledních týdnech jsme uzdravili třeba karetu zelenou Rose. Měla zanícené nozdry plné hnisu. Také jsme zpátky do moře vypustili karetu obrovskou Immu. Té jsme z úst museli vytáhnout zaseknutý velký rybářský hák,“ řekl Vaňáč.

Brněnská zoo se podílí také na tom, aby ve volné přírodě na Dálném východě žilo více ohrožených jeřábů mandžuských. Proto do Amurské oblasti již čtvrtým rokem posílá oplodněná vajíčka.

Ptáci, kteří se vylíhnou, putují do volné přírody. „Posílat vajíčka jsme chtěli i letos, bohužel jsme ale nedostali včas povolení od ruských veterinářů. Proto jsme nakonec nechali mláďata vyklubat v květnu v Brně,“ uvedl Vaňáč.

Odborníci z Brna se zapojili i do mezinárodního výzkumu na záchranu orlů kamčatských.

Sochy v brněnské Botanické zahradě.
OBRAZEM: lidé i zvířata. Prohlídku Botanické zahrady zpříjemňují nové sochy