Do Brna má přilákat vrcholné sportovní akce jako jsou fotbalová, hokejová či basketbalová mistrovství. S nápadem přišel architektonický atelier Smedek.

A jeho jednatel František Šmédek v pondělí Brněnskému deníku Rovnost informaci potvrdil. „Prvotním impulsem bylo, když loni začalo město jednat o možném odkupu akcií Veletrhů Brno. Zamysleli jsme se nad zhodnocením areálu pro budoucnost. A nejlepší využití ploch výstaviště, které jsou v současnosti spíše přítěží, je pro sport a společenský život. Brno hledá sportovní areály a vedle Kajot Areny nemá jinou víceúčelovou halu," sdělil Šmédek, který stojí také za podobou Sonocentra. Budova roste v ulici Veveří.

Pro desetitisíce lidí

Dominantami sportovního areálu mají být nový fotbalový stadion pro dvacet tisíc diváků a víceúčelová hala pro jedenáct tisíc lidí. „Vznikne přestavbou pavilonu Z, který mají veletrhy největší problém zaplnit. Ale jako víceúčelová hala je ideální. Přestavba navíc bude levnější, než stavba nového stadionu," podotkl architekt.

Vznik hokejové haly má přijít na osm set milionů korun. Fotbalový stadion má stát téměř jeden a půl miliardy. Celý areál i s plánovaným hotelem, akvaparkem a dalšími sportovišti tři až čtyři miliardy. „Výhoda je, že u veletrhů není nutné stavět potřebnou infrastrukturu. Ta přitom může tvořit až pětinu nákladů," dodal Šmédek.

Jak má vypadat budoucí podoba výstaviště.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Na stavbě se podle něj má podílet město, stát i soukromníci. „Je to atraktivní lokalita pro investory. Ve stěnách stadionu mohou být velké obchody. Navíc s novým stadionem se Brno může ucházet o pořádání mistrovství Evropy v roce 2020. Pak by mohl přispět právě i stát," myslí si.

Představitelé města jsou k plánům zatím zdrženliví. „Jakékoliv změny na výstavišti můžu komentovat až poté, co město ukončí jednání se společností Messe Düsseldorf o jejich nabídce na případný odkup akcií," řekl primátor Roman Onderka. Jeho první náměstek Robert Kotzian zdůraznil, že preferuje variantu obou hal za Lužánkami. „Pokud studie, kterou zpracováváme, ukáže, že to není možné, budeme hledat jiné místo," připustil Kotzian.

Brňanům přijde plán zajímavý. „Sporty patří za Lužánky. Ale pokud na výstavišti za pár let skutečně stadiony postaví, bude to fantastické," řekl Tomáš Urbánek.

Kluby jsou pro

Majiteli fotbalové Zbrojovky Václavu Bartoňkovi se plán líbí. „Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že stadion skutečně vyroste," řekl. Dodal, že předpisy dovolí klubu hrát na Srbské už jen čtyři roky.

Proti není ani majitel hokejové Komety Libor Zábranský. „Lokalita je to skvělá. A pokud to znamená navýšení kapacity na utkání Komety, je to jen dobře pro diváka a hokej. Ale stále zůstává otázka, jestli má jakýkoliv sportovní klub na provoz a nájem peníze," upozornil.

Podle ekonoma Jiřího Šimary ze společnosti Cyrrus má projekt šanci. „Je to výborné místo. Zájem investorů by určitě byl. A bylo by to dobré pro záchranu výstaviště. To v současné podobě nemá šanci přežít. Ale myslím si, že zásahy nedovolí památkáři," poznamenal analytik. Ředitel brněnské pobočky Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha ale plán předem neodmítá. „Vše závisí na rozsahu změn," podotkl Vácha.

Pisárky: nad stadiony se má tyčit mrakodrap

Brno - Nové využití skoro poloviny areálu Veletrhů Brno. A zároveň také určité navázání na minulost. Tak vidí architekti plánovaný sportovní areál Pisárky. „Ještě před vznikem výstaviště chodili lidé do Pisárek za zábavou, například na kolotoče. Jako ve vídeňském Prátru. My tam navrhujeme podobnou funkci vrátit," řekl autor návrhu František Šmédek. Podrobný popis jeho vize přináší Brněnský deník Rovnost.

VÍCEÚČELOVÁ HALA. Stávající pavilon Z se podle návrhu promění v halu, kde budou své zápasy hrát hráči hokejové Komety. Má mít kapacitu přes deset tisíc diváků. „Hala nabízí dost místa také pro rozsáhlou VIP zónu. Ta je v současnosti důležitá kvůli ekonomice klubu," podotkl Šmédek. Zóna pro speciální hosty bude zhruba v polovině výšky stadionu, další pak jako klasické skyboxy pod střechou. Hala bude vhodná i pro hokejové, basketbalové či volejbalové mistrovství světa či pořádání velkých koncertů nebo divadlo.

FOTBALOVÝ STADION. Nový stadion pro fotbalovou Zbrojovku má nalákat i mistrovství Evropy v roce 2020. Ve dvou patrech tribun nabídne dvacet tisíc míst pro diváky. „Takový počet stačí pro naši ligu. Pro vrcholné akce lze vestavět do třetího patra další rozmontovatelné tribuny," nastínil plán architekt. Prostory pod tribunami je podle něj možné komerčně využít. Stadion s hokejovou halou propojí podzemní tunel.

MRAKODRAP. Lidi, kteří sjedou z dálnice D1 a do centra zamíří Pisáreckým tunelem, upoutá po vyjetí z nich na první pohled futuristický mrakodrap. „Územní plán v této oblasti nedává prakticky žádná výšková omezení. V domě mohou být obchody, kanceláře i hotel," řekl Šmédek.

AKVAPARK. Koupaliště Riviéra nemá v současnosti ideální dopravní napojení. Architekti chtějí problém řešit nástupem přes lávku vedoucí z výstaviště. „U vstupu pak může vzniknout i něco pro vyžití v zimě. Navrhujeme menší akvapark," poznamenal architekt.

VNITŘNÍ SPORTOVIŠTĚ. Pavilon P je možné přehradit a vytvořit tam místo pro sportování v hale. Využívat jej lze například pro tenis či lezení.

PARKOVACÍ DŮM. Několik stovek aut může zaparkovat v podzemním parkovacím domě u Bauerovy ulice. Na jeho střeše pak bude tréninkové hřiště pro fotbalisty.

TRÉNINKOVÁ HŘIŠTĚ. Kromě hřiště nad parkovacím domem mohou fotbalisté trénovat i u tramvajové vozovny. Vedle pak vzniknou dvě hokejová kluziště. „Uvědomujeme si, že jen stadiony klubům nestačí. A kromě zázemí potřebují i plochy pro trénování," vysvětlil Šmédek.

Náměstek primátora Kotzian: Je to zatím holub na střeše
Brno /ROZHOVOR/ - Návrhy využít areál veletrhů pro sportoviště se objevily už dříve. Říká to náměstek brněnského primátora Robert Kotzian. Dodává přitom ale, že s plánem na vytvoření areálu s fotbalovým i hokejovým stadionem se ještě neseznámil. „Návrh na využití tímto způsobem neznám. Alespoň ne v detailech," říká Kotzian.

Je podle vás takový plán reálný?

Určitě je. Záleží ale také na vlastnické struktuře Veletrhů Brno. V současnosti je důležité rozhodnutí akcionářů. Pokud odkoupíme zbylé akcie firmy, tak bude záležet jen na městě.

Jak vypadají jednání o odkupu veletrhů?

Vybrali jsme společnost, která určí cenu veletrhů. Dá nám bod, od kterého se odrazíme k rozhodnutí, zda je koupit, nebo ne.

Může být návrh alternativa k obnově areálu za Lužánkami?

Ano. Ale je to zatím holub na střeše. U Lužánek teď prověřujeme, zda tam je možné stavět oba stadiony. Je otázka, jak tento proces dopadne. Pokud to možné nebude, je třeba hledat alternativu jinde. Ale to už rozhodne nové vedení města.