Další pěstitel tohoto exotického ovoce Miroslav Effenberger z Přibic na Brněnsku má fíků letos méně. „Loni jsme jich sklidili asi tři metráky, letos budeme rádi, když z první úrody získáme dvacet, třicet kilo,“ vyčíslil.

Postěžoval si hlavně na krupobití na konci června. „Měli jsme u nás čtyřcentimetrové kroupy, ve vrchních patrech byly rostliny úplně poškozené, některé fíky opadaly. Navíc je napadají vosy nebo vrabci. Je to souboj, kdo fík utrhne první,“ popsal Effenberger.

Ilustrační foto.
Ztráty mažeme jen těžko, zní od vinařů. Před vinobraním je zachraňují turisté

Letošní první úroda začala podle něj zhruba o tři až čtyři týdny později než loni. „Jaro i začátek léta byly výrazně chladnější než v předchozích letech,“ vysvětlil muž, který se pěstování cizokrajného ovoce věnuje spolu s Jiřím Michnou. Druhou sklizeň očekává v druhé polovině září.

Podle botanika Němce fíky na Znojemsku pěstovali už ve středověku. „V devatenáctém století se sušily a dělala se z nich káva,“ přiblížil. Z těchto plodů se vyrábí také marmeláda.

Kromě fíků má Effenberger na zahradě také další exotické keře. „Máme pomerančovníky, citroníky, grepy, Buddhovu ruku (druh citrusu – pozn. red.), čínské datle, melouny nebo olivovníky,“ vyjmenoval. Třeba právě olivovníky podle něj zvládají i teploty minus čtrnáct stupňů pod nulou.

Kryt Denis pod brněnským Petrovem.
Kryt Denis ochránil před atomovým útokem. Má být dalším lákadlem do podzemí Brna

Kiwi pěstuje také Němec. „U domu mám také bobkový list. Keř je vysoký už přes tři metry,“ zmínil.

Tropickému ovoci se může na jihu Moravy dařit i nadále. Klimatolog Filip Chuchma sdělil, že podle modelů, které se dělají na padesát až sto let dopředu, by měly být častější teploty kolem čtyřiatřiceti stupňů Celsia. „Od roku 2050 ještě vyšší. Klidně i osmatřicet stupňů. A horké vlny delší,“ přiblížil odborník.