VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Extrémní jídlo přilákalo v Brně téměř 1500 lidí. Dávali si šneky, hady či cvrčky

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Už potřetí si návštěvníci brněnského parku Lužánky pochutnávali na extrémních jídlech. V sobotu se u stánků na Extrem food festivalu tlačilo téměř patnáct set lidí. Kromě smažených cvrčků tentokrát ochutnali i šnečí burger nebo hadí maso.

13.5.2018
SDÍLEJ:

Extreme food festival Brno 2018 v brněnských Lužánkách.Foto: Deník / Attila Racek

Šnek chutná po houbách. Kuchaři k němu v Lužánkách přidali omáčku a list salátu, vznikl tak netradiční burger, na kterém si pochutnávaly desítky lidí. „Jsem tu poprvé, přišla jsem vyzkoušet něco nového. Bála jsem se, jestli můj žaludek snese jiné chutě. Překvapilo mě ale, jak dobrá jídla byla. Maso ze šneka mi chutnalo nejvíc. Bylo vláčné a připomínalo houby, bylo to zajímavé. Organizátoři odvedli skvělou práci, bylo narváno,“ řekla Hana Hrdličková z Brna.

Gurmáni nepřišli do brněnského parku jen ochutnávat. Spoustu z nich zajímalo, jak exotická jídla vznikají, nebo proč v některých zemích lidé jedí pro nás nepochopitelné pokrmy. To mohli návštěvníci zjistit na přednáškách. Jednu z nich vedl i kuchař Milan Václavík. „Chutě se ve světě různě liší. Muslimové nejí třeba vepřové maso, hinduisté by nikdy neochutnali krávu, protože je pro ně posvátná. A my se cpeme hovězími steaky a jitrnicemi. Koukáme přitom přes prsty na Asiaty, kteří vaří hady nebo psy. Měli bychom si uvědomit, že vždycky záleží na kultuře daného místa. Je v podstatě úplně jedno, co jíte. Záleží na tom, na co jste od malička zvyklí,“ vysvětloval kuchař.

Milovníci asijské kuchyně při přednášce kroutili hlavami. Ne každý z nich totiž věděl, jak se vyrábí například typická rybí omáčka, kterou jako základ do svých jídel používají kuchaři ve Vietnamu, Japonsku a dalších zemích. „Když cestovatel popsal její výrobu, zarazil jsem se. Až dodnes jsem měl rybí omáčku rád, teď mě ale chuť na asijská jídla přešla. Nejlepší omáčku totiž připravují na jednom malém ostrově ze živých ryb. Ty hodí do kádě, zaživa je zasolí a nechají rok hnít. Pak stočí vzniklou tekutinu do lahví a prodávají ji po celém světě. Asi mě to neodradí od mé oblíbené vietnamské kuchyně, budu se ale omáčce z hnijících ryb snažit vyhnout,“ konstatoval Pavel Fořt.

Pořadatel festivalu Pavel Pichler si letos pochvaloval účast návštěvníků i počasí. Přiznal ale, že podcenil prostor střediska volného času. „Dostali jsme sem větší počet lidí, než je kapacita areálu, což jsme si uvědomili ve chvíli, kdy se návštěvníci dopoledne málem ušlapali. Bylo tu téměř patnáct set lidí. Největší zájem měli o speciality, které jsme na festivalu představili poprvé. Hadí a krokodýlí maso šlo na dračku,“ shrnul a dodal že se na extrémní pochoutky mohou lidé těšit i příští rok.

Autor: Jolana Halalová

13.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 18 000 Kč Pracovníci ostrahy, strážní Ostraha prodejen. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky: vzdělání nerozhoduje, příjemné vystupování, spolehlivost, zodpovědnost, zdravotní způsobilost, praxe výhodou nikoli podmínkou, certifikát strážného zajistí zaměstnavatel, Popis práce: PP na dobu neurčitou, vhodné i pro OZP, 12ti hodinové směny, Kontakt: Liebertzová Pavla, tel.: 606 333 112, Po-Pá 8-18 hod, e-mail: nabor.ostrava@bohemiaplus.cz, nechodit na pracoviště osobně!. Pracoviště: Bohemia marten plus s.r.o. bučovice, Nádražní, č.p. 248, 685 01 Bučovice. Informace: Pavla Liebertzová, +420 606 333 112. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka masa a uzenin. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání vyučení, zdravotní průkaz, praxe v prodeji masa výhodou, profesionální přístup k zákazníkům, komunikační schopnosti, POPIS PRÁCE: PP na dobu neurčitou, ZAMĚSTNAVATEL NABÍZÍ: stravenky, mimořádné odměny 2x ročně na Vánoce a dovolenou, KONTAKT: Stančík Vladimír, tel.: 777 713 739, 7-15:30 hod, e-mail: stancik.v@makovec.cz nebo osobně na adrese pracoviště 7-17 hod. Pracoviště: Makovec a.s. rousínov - rousínovec, Slavkovská, č.p. 1205, 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Vladimír Stančík, +420 777 713 739. Zdravotnictví - Zdravotnictví Chirurg 31 750 Kč Lékaři v chirurgických oborech Lékař/ka na chirurgické oddělení. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 31750 kč, mzda max. 55040 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání VŠ, lékař s atestací v oboru, v přípravě, s kmenem, SZ, odborná způsobilost k výkonu zdrav. povolání lékaře v ČR (u občanů ze zahraničí nostrifikace diplomů a osvědčení z MZ ČR), zdravotní způsobilost a trestní bezúhonnost dle zák. č. 95/2004 Sb., popř. ze státu kde uchazeč posledních 6 měsíců pobýval, licence pro výkon lékaře ČLK, POPIS PRÁCE: PP na dobu neurčitou, nástup možný ihned, ZAMĚSTNAVATEL NABÍZÍ: platové podmínky dle odborné způsobilosti a délky praxe, výhodné odměny za ÚPS, možnost dalšího vzdělávání bez kvalifikační dohody, akreditované pracoviště pro postgraduální studium oboru chirurgie, 5 týdnů dovolené, příspěvek FKSP na stravování, KONTAKT: Pojezná Marie MUDr., tel.: 517 315 104, 7-15:30 hod, e-mail: pojezna@nemvy.cz. Pracoviště: Nemocnice vyškov, příspěvková organizace, Purkyňova, č.p. 235, 682 01 Vyškov 1. Informace: Marie Pojezná, +420 517 315 104. Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 17 000 Kč Mechanici a opraváři nákladních automobilů Mechanici a opraváři nákladních automobilů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: vzdělání vyučení, ŘP sk. B, Kontakt: Michal Skokan, tel: 603 449 055, 8-17 hod, e-mail: michal.skokan@mikami.cz. Pracoviště: Mikami s.r.o., Rudé armády, č.p. 1193, 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Milan Skokan, +420 603 483 773.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V posledním utkání první poloviny divize E prohráli futsalisté Pro-STATICu Blansko (žluté dresy) s Amorem Vyškov 4:11. Foto: Tomáš Srnský
10

Blanenští futsalisté nevyužili šanci srovnat krok s lídrem z Klobouček

Nejlepší svačinu roku připravila osmnáctiletá studentka Integrované střední školy ve Slavkově u Brna na Vyškovsku Aneta Vyhnánková.

Vsadila na špenát. S panini Pepka námořníka ovládla soutěž o nejlepší svačinu

Hokejisté Březiny promarnili šanci porazit favorita z Hodonína

Vyškov - Velkou sportovní bitvu svedli hokejisté Sokola Březiny na domácím ledě s SHKM Hodonín. Jenže sami propásli šanci na bodový zisk.

Čtyři dny v malé místnosti, bez telefonů nebo internetu. Vyzkouší si let na Mars

Vyškov – Víc než sto hodin jsou zavření v malé místnosti. Musí se umět vypořádat s náročnými situacemi i sami se sebou. Unikátní evropský projekt Expedice Mars se vrací na vyškovskou hvězdárnu. Na té se simulovaný let na rudou planetu bude konat už popáté. Jako na jediné hvězdárně v republice.

Rozpočet Vyškova: víc utratí než získá. Největší investice? 30 milionů na bazén

Vyškov – Přes 470 milionů korun. S takovými výdaji počítá pro příští rok plánovaný rozpočet Vyškova. Zahrnuje například rekonstrukci venkovního bazénu v aquaparku. Vyjde zhruba na třicet milionů a je tak jednou z největších připravovaných investic.

Exploze jako záměr, čerti pod parou a Strach mezi anděly: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 7. až 9. prosince 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT