VYBRAT REGION
Zavřít mapu
SKÓRE ROVNOSTI: Byli jste letos v divadle?

Extrémní jídlo přilákalo v Brně téměř 1500 lidí. Dávali si šneky, hady či cvrčky

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Už potřetí si návštěvníci brněnského parku Lužánky pochutnávali na extrémních jídlech. V sobotu se u stánků na Extrem food festivalu tlačilo téměř patnáct set lidí. Kromě smažených cvrčků tentokrát ochutnali i šnečí burger nebo hadí maso.

13.5.2018
SDÍLEJ:

Extreme food festival Brno 2018 v brněnských Lužánkách.Foto: Deník / Attila Racek

Šnek chutná po houbách. Kuchaři k němu v Lužánkách přidali omáčku a list salátu, vznikl tak netradiční burger, na kterém si pochutnávaly desítky lidí. „Jsem tu poprvé, přišla jsem vyzkoušet něco nového. Bála jsem se, jestli můj žaludek snese jiné chutě. Překvapilo mě ale, jak dobrá jídla byla. Maso ze šneka mi chutnalo nejvíc. Bylo vláčné a připomínalo houby, bylo to zajímavé. Organizátoři odvedli skvělou práci, bylo narváno,“ řekla Hana Hrdličková z Brna.

Gurmáni nepřišli do brněnského parku jen ochutnávat. Spoustu z nich zajímalo, jak exotická jídla vznikají, nebo proč v některých zemích lidé jedí pro nás nepochopitelné pokrmy. To mohli návštěvníci zjistit na přednáškách. Jednu z nich vedl i kuchař Milan Václavík. „Chutě se ve světě různě liší. Muslimové nejí třeba vepřové maso, hinduisté by nikdy neochutnali krávu, protože je pro ně posvátná. A my se cpeme hovězími steaky a jitrnicemi. Koukáme přitom přes prsty na Asiaty, kteří vaří hady nebo psy. Měli bychom si uvědomit, že vždycky záleží na kultuře daného místa. Je v podstatě úplně jedno, co jíte. Záleží na tom, na co jste od malička zvyklí,“ vysvětloval kuchař.

Milovníci asijské kuchyně při přednášce kroutili hlavami. Ne každý z nich totiž věděl, jak se vyrábí například typická rybí omáčka, kterou jako základ do svých jídel používají kuchaři ve Vietnamu, Japonsku a dalších zemích. „Když cestovatel popsal její výrobu, zarazil jsem se. Až dodnes jsem měl rybí omáčku rád, teď mě ale chuť na asijská jídla přešla. Nejlepší omáčku totiž připravují na jednom malém ostrově ze živých ryb. Ty hodí do kádě, zaživa je zasolí a nechají rok hnít. Pak stočí vzniklou tekutinu do lahví a prodávají ji po celém světě. Asi mě to neodradí od mé oblíbené vietnamské kuchyně, budu se ale omáčce z hnijících ryb snažit vyhnout,“ konstatoval Pavel Fořt.

Pořadatel festivalu Pavel Pichler si letos pochvaloval účast návštěvníků i počasí. Přiznal ale, že podcenil prostor střediska volného času. „Dostali jsme sem větší počet lidí, než je kapacita areálu, což jsme si uvědomili ve chvíli, kdy se návštěvníci dopoledne málem ušlapali. Bylo tu téměř patnáct set lidí. Největší zájem měli o speciality, které jsme na festivalu představili poprvé. Hadí a krokodýlí maso šlo na dračku,“ shrnul a dodal že se na extrémní pochoutky mohou lidé těšit i příští rok.

Autor: Jolana Halalová

13.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 20 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: vzdělání nižší střední odborné, ŘP sk. C+E, profesní průkaz, dobrý zdravotní stav, Popis práce: PP na dobu neurčitou, Zaměstnavatel nabízí: obědy zdarma, Kontakt: Samková Marcela, tel.: 603 202 307, e-mail: samkova@naja.cz. Pracoviště: Naja servis s.r.o., Krátká, č.p. 713, 682 01 Vyškov 1. Informace: Marcela Samková, +420 603 202 307. Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 18 000 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční v hotelu. Požadované vzdělání: střední nebo střední odborné bez maturity a bez vyučení. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: vzdělání SŠ, znalost AJ na komunikativní úrovní, znalost práce s PC, příjemné vystupování, spolehlivost, samostatnost, odolnost vůči stresu, Popis práce: PP na dobu neurčitou, turnusy krátký a dlouhý týden, denní i noční směny, vhodné i pro absolventy, Zaměstnavatel nabízí: zázemí stabilní firmy, příjemné pracovní prostředí, práci v dynamickém kolektivu, zaměstnanecké výhody, Kontakt: Petrášová Lara, tel.: 778 082 275, e-mail: office@hotel-arkada.cz. Pracoviště: Sarda medtech, s.r.o., prac. bučovice, náměstí Svobody, č.p. 32, 685 01 Bučovice. Informace: Lara Petrášová, +420 778 082 275. Obchod - Obchod Pokladní 14 900 Kč Pokladníci v prodejnách Prodavač/ka-pokladní. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání nižší střední, samostatnost, spolehlivost, příjemné vystupování, ochota učit se novým věcem, POPIS PRÁCE: PP na dobu neurčitou, nástup možný ihned, vhodné i pro absolventy, KONTAKT: Marek Jiří, tel.: 724 412 907, e-mail: zlin.zavod125@rosamarket.cz. Pracoviště: Rosa market s.r.o. rousínov, Sušilovo náměstí, č.p. 20, 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Jiří Marek, +420 724 412 907. Stavebnictví - Stavebnictví Betonáři, železobetonáři 25 000 Kč Betonáři, železobetonáři a příbuzní pracovníci Betonáři, výroba stavebních dílců. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky: vzdělání nerozhoduje, dobrý zdravotní stav, Popis práce: PP na dobu neurčitou, nástup možný ihned, úkolová mzda, pracovní doba 6-14:30 hod, fyzicky náročná práce, Zaměstnavatel nabízí: dovolená navíc, mzda dle výkonu, Kontakt: Machálek Vlastimil, tel.: 517 371 733, e-mail: prefkalk@prefkalk.cz. Pracoviště: Prefkalk, spol. s r.o. - provozovna, 683 01 Rousínov u Vyškova. Informace: Vlastimil Machálek, +420 517 371 733.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kulturní dům v Drnovicích v pátek zachvátily plameny.
11

Po požáru kulturního domu v Drnovicích hasiči rozebírají střechu

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Látka zlepší diagnostiku nádorů. Lékaři přes dva roky čekají na povolení užití

Brno - Přesněji odhalí rozsah mozkového nádoru, pomůže při další léčbě. Vědci z Masarykova onkologického ústavu před dvěma lety vyvinuli nové radiofarmakum. Na povolení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv k používání novinky čekají doteď.

Ochlazovací budka problémy nevyřeší, říká klimatolog Zahradníček

Brno /ROZHOVOR/ - Krajina na jihu Moravy je po extrémně suchém létě vyprahlá. I proto může být příští rok situace ještě horší. Odpovědí na některé problémy jsou podle klimatologa Pavla Zahradníčka promyšlená řešení a hlavně zadržování vody, aby z měst a krajiny neodtékala. „Vodou potom můžeme zalévat třeba městskou zeleň, které je v Brně oproti třeba Budapešti poměrně málo. I to by se mělo změnit,“ míní Zahradníček.

Na houby? Klidně s kosou, říká houbař. Vyrazil dvakrát, nasbíral skoro sto kilo

Mikulčice - Dvakrát vyrazil do lesa a přinesl si domů téměř sto kilo hub. Miloslav Belka z Mikulčic na Hodonínsku potvrzuje, že houby nakonec opravdu rostou. „Do minulého týdne nerostlo nic. Nyní aby člověk začal do lesa chodit snad s kosou,“ říká Belka.

Nejlepší dobrovolní hasiči dostanou peníze i nové vybavení. Vítěze vyberou lidé

Brno – Rekordní počet přihlášek letos obdržela každoroční celorepubliková anketa Dobrovolní hasiči roku. I v letošním osmém ročníku bylo úkolem odborné poroty složené ze zkušených hasičů vybrat ze 170 přihlášených týmů padesátku finalistů rozdělených do dvou soutěžních kategorií. O celkových vítězích nyní rozhodnou hlasováním lidé, hlasovat mohou i pro deset týmů ze soutěžní oblasti jih Moravy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT