V Brně vznikne olympijský park na výstavišti v unikátním pavilonu Z, kde si návštěvníci vyzkouší různé zimní sporty. „Od hokeje, curlingu, přes skoky na lyžích na mobilním skokanském můstku, pumptrackovou dráhu, k dispozici bude snowpark. Chybět nebudou ledové cestičky, tudíž si na své přijdou také bruslaři,“ nastínil Libor Varhaník, místopředseda Českého olympijského výboru zodpovědný za projekt Olympijské parky.

Brněnští zastupitelé navíc schválili, že mobilní kluziště místo půjčení rovnou koupí, takže i po skončení olympijských her zůstanou v pavilonu Z dvě curlingové plochy, rychlobruslařská dráha dlouhá dvě stě metrů a zároveň hokejové hřiště.

Ilustrační foto.
Brňané si vyzkouší skoky na lyžích. Město plánuje stavbu olympijského parku

V dalších letech bude areál v pavilonu Z v provozu vždy od listopadu do března. „Teď dokončujeme výběrové řízení na zhotovitele, zhruba za čtrnáct dní to projedná rada města,“ přiblížil první náměstek brněnského primátora Petr Hladík.

Nabídka Olympijského parku v Brně
Množství akcí v pavilonu Z v únoru dominují například otevřené tréninky extraligových hokejistů Komety Brno nebo několik metrů široké tratě pro běžecké lyžování. Chybět nebude tým servismanů, kteří správně namažou lyže. Na biatlonové střelnici si zájemci vyzkouší střelbu z laserových malorážek. Program doplňují také kurzy krasobruslení nebo exhibice short tracku. Z netradičních sportů lze otestovat kiting, ledolezectví, saně, skialpinismus či sněžnice.

Olympijský park v Brně vyjde přibližně na patnáct a půl milionu korun, osm zaplatí město, zbytek dodá Jihomoravský kraj. Nákup technologie, která v pavilonu zůstane, stojí okolo dvaceti milionů korun. „Už bude města, které ji může používat desítky let,“ doplnil náměstek.

Olympijský park sklidil velký ohlas už při předchozích hrách v Soči v roce 2014, kdy vyrostl na Letné a zavítalo do něj 409 tisíc návštěvníků. Před rokem při letní olympiádě v brazilském Riu de Janeiro vyrostl na Lipně, kam zamířilo 341 tisíc lidí. „Praha tentokrát park mít nebude, pouze Brno a Ostrava a náš je mnohem větší, takže na nás upře zrak celá Česká republika. Je to obrovská příležitost pro všechny Jihomoravany přijet a zafandit si, vytvoříme super atmosféru,“ vyhlížel Hladík.

Fanoušci si vyzkouší různá zimní odvětví organizovaná jihomoravskými kluby, ale v pavilonu Z budou také velkoplošné obrazovky, které budou přenášet dění z Pchjongčchangu. Besedovat s návštěvníky budou rovněž současní i bývalí významní sportovci.

Dům určený ke směně za pozemky pro stavbu stadionů za Lužánkami - Zámečnická ulice 2.
Směna domů za pozemky za Lužánkami? Ne, řekli zastupitelé. Starosta se omlouval

Dopolední program Olympijského parku se zaměří na děti. „Oslovíme základní školy z celého kraje, aby zavítaly na výstaviště, kde pro ně přichystáme různé soutěže,“ informoval Štěpán Vrubl, vedoucí Střediska aktivit a sportu městské společnosti Starez-Sport, která se na tvorbě parku podílí.