Občanské sdružení Studio 19 získalo na opravu funkcionalistické kavárny dotaci přes tři a půl milionu korun. V roce 2011 ji po rekonstrukci otevřelo. Podle dotačních podmínek ji pět let nesmělo převést na jiný subjekt, ale udělalo to. „Peníze jsme vymáhali, jenže spolek zanikl a nezbyl po něm žádný majetek,“ sdělil ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Artur Zatloukal.

Jednatelka kavárny Denisa Vardanová, která ji provozuje rok a půl, podle svých slov o sdružení téměř nic neví. „Od té doby, co si Studio 19 kavárnu pronajímalo, se tam vystřídalo množství lidí,“ uvedla.

Evropská unie zařadí projekt do kolonky nevymahatelné a nebude po České republice peníze požadovat. Stejně bude postupovat i v případu Farmy Bolka Polívky a bobové dráhy v Němčičkách.

Polívka přistavěl na farmě za jedenáctimilionovou dotaci hotel a vybudoval wellness centrum. Později zkrachoval a dostal se do insolvence.

Ilustrační foto
Testy v autoškole: nově bude víc otázek

Od roku 2014 vlastní farmu Severočeská správa nemovitostí. Podle jednatele společnosti Zbyňka Seidla to nyní nevypadá, že má o farmu někdo zájem. „Nijak aktivně ji nenabízíme. Když se ozve někdo s dobrou nabídkou, můžeme uvažovat o jejím prodeji,“ uvedl.

Dotaci na bobovou dráhu získal bývalý němčičský starosta Petr Slezák v roce 2009. Teď je na něj podané trestní oznámení. „Nedodržel dobu udržitelnosti projektu v délce pěti let od ukončení. Provoz dráhy skončil po necelých třech letech,“ sdělil Zatloukal.

Slezák navíc bobovou dráhu převedl na jiného majitele bez souhlasu poskytovatele dotace.

Ředitelka brněnského turistického informačního centra Jana Janulíková.
Zvonek nám z náměstí ukradli snad sedmkrát, říká k trhům ředitelka