Podle organizátorů se ale diváci počasím odradit nenechali. Motocyklistům letos na okruhu fandilo téměř 194 tisíc lidí. Loni jich přišlo o třináct tisíc méně. „Letos jsme zaznamenali i vyšší podíl návštěvníků, kteří si zakoupili lístek už v předprodeji. Obsazenější byly také tribuny, až na pár sedadel byla místa na ně vyprodaná,“ sdělil tajemník Spolku pro GP ČR, který závod pořádá, Adam Svoboda. Velká cena podle něj bude letos minimálně méně ztrátová než loni. Konkrétní čísla ale nechtěl zatím předesílat.

Velká cena 2017 v číslech- Od pátku do neděle sledovalo Velkou cenu na Masarykově okruhu 193 834 diváků. Nejvíce jich přišlo v neděli, kdy organizátoři napočítali 87 541 návštěvníků.
- V pátek v okolí parkovalo 4100 aut, 500 motocyklů, 5 autobusů a 176 karavanů. V sobotu zaujalo na přilehlých parkovištích místo 8354 aut, 2157 motorek, 27 autobusů a 208 karavanů. V neděli zaparkovalo u okruhu 10 811 aut, 3049 motocyklů, 50 autobusů a 234 karavanů
- 76 Brňanů si o víkendu stěžovalo strážníkům na rušení nočního klidu.

Příjezd na okruh komplikovaly v sobotu dopoledne fanouškům kolony na dálnici D1. „Po osmé hodině ráno uzavřela dálnici nehoda motorkáře, k němuž přistával vrtulník,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle krajských záchranářů však byla jeho zranění lehká. Trasou řidiči neprojeli ani před polednem. Na místě se srazila dvě auta s motorkou a vznikla kolona, v níž se stala další nehoda.

Fronty se ráno tvořily také před parkovišti. V neděli čekala na parkování souvislá řada aut už před šestou hodinou ráno. „Lidé ale hojně využívali i autobusové linky,“ zmínil Svoboda.

V areálu závodů nemuseli republikoví policisté řešit nic závažného. „Pokutu jsme uložili jen jednomu muži, který ukradl ze stánku tričko,“ řekl Šváb.

Monster Energy Grand Prix České republiky 2017, Moto GP - Marc Márquez.
Španělé uctili svou legendu dominancí v královské kubatuře

Brněnští strážníci objevili v sobotu v lese u Žebětína nelegální tábořiště. Mezi stromy byly dva stany, obytný stan a ohniště. „Černé tábořiště měl na svědomí třicetiletý muž ze Znojemska. Čeká jej správní řízení, protože je podezřelý i z toho, že rozdělával oheň v období, kdy je hejtman kraje zakázal,“ prohlásil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Za páteční i sobotní noc řešili strážníci četné stížnosti na rušení nočního klidu. Brňanům vadil hluk v klubech, restauračních zahrádkách a stěžovali si také na lomoz motorů v ulicích. „Zatímco si loni lidé v noci na sobotu stěžovali dvacetkrát, letos se počet upozornění zdvojnásobil. V noci na neděli jsme pak řešili stížností šestatřicet,“ vyčíslil Ghanem.

Rušno podle něj nebylo jen v brněnské Bystrci či Žebětíně, které leží v okolí okruhu, ale po celém městě. „Častěji se ozývali i lidé z Žabovřesk, Králova Pole a Starého i Nového Lískovce,“ podotkl Ghanem.

Monster Energy Grand Prix České republiky 2017, stupně vítězů Moto 2, zleva Alex Márquez, Thomas Lüthi a Miguel Oliveira.
Po deštivé loterii v třídě Moto2 slavil Lüthi. Hanika dojel dvaadvacátý

Při závodech nezaháleli ani záchranáři. Za víkend převezli z okruhu do nemocnic tři fanoušky, kteří zkolabovali a tři lidi s bolestmi břicha. „Na urgentní příjem jsme vezli i jednoho motorkáře, který spadl. Měl středně těžká poranění,“ shrnula mluvčí krajských záchranářů Barbora Zuchová.

Velká cena se bude v Brně konat i příští rok. Pořadatelé mají smlouvu se společností Dorna Sports až do roku 2020.

Monster Energy Grand Prix České republiky 2017, Moto 3 - vítěz Joan Mir.
Nejslabší třídu na Masarykově okruhu ovládl Joan Mir. Kornfeil skončil dvacátý