Odblokování, zpětné nahrání informací a nové zabezpečení stály desítky tisíc korun. „Na konkrétní vyčíslení škody ale ještě nebyl čas. Jsme rádi, že jsme konečně zprovoznili hlavní knihovnu, na pobočce v Brandlově ulici se ještě na zabezpečení pracuje,“ upřesnila ředitelka.

Zároveň žádá čtenáře, aby si zkontrolovali svá čtenářská konta. „Případně přišli dořešit nesrovnalosti, které objeví,“ dodala Šimonová.

S následky hackerovy práce se loni měsíce vypořádávali i v hodonínském Domě kultury. „Nakonec nás útok přinutil vytvořit nové webové stránky s úplně jiným zabezpečením, což stálo desetitisíce. Navíc jsme utrpěli újmu, co se týká návštěvnosti programů, chyběla nám propagace na našem webu, měli jsme i zablokovaný nákup lístků,“ připomněl ředitel Domu kultury Marcel Řimák s tím, že ve stejnou dobu se internetový útočník zaměřil hned na tři další kulturní domy.

20 nejvíce sexisticky hodnocených reklam z ankety Sexistické prasátečko.
Sexistické prasátečko: anticenu získal vtip se souložícím párem na stole

S útoky vedenými přes internet mají zkušenost i na břeclavské radnici. Dosud poslední neúspěšný pokus tam zaznamenali v březnu. Ještě dřív se však po chybném rozhodnutí jednoho zaměstnance dostal někdo do části systému program, který zašifroval několik souborů. „Šlo o mail, který se jevil jako od známého. Po otevření se ale ukázalo, že je v něm vir, který se začal šířit a šifrovat soubory,“ uvedl tamní vedoucí oddělení informatiky a vnitřní správy Josef Hlavňovský.

Několik kyberútoků ročně řeší policisté v kraji. „Jsou to například podvržené faktury či různé formy vydírání a prolamování hesel,“ sdělila policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Jako preventivní opatření doporučuje měnit hesla, schvalovací proces pro odeslání platby, případně další technická opatření zavedená odbornými firmami, například antiviry a firewally. „Upozorněním na tento typ trestné činnosti je pro veřejnost důležité neboť tak lze eliminovat počty těch, kteří přijdou tímto způsobem o své finanční prostředky. V rámci preventivní činnosti jihomoravští policisté na tuto problematiku upozorňují a snaží se jednotlivým cílovým skupinám tento specifický druh trestné činnosti osvětlit," dodala policejní mluvčí.

Požadují výkupné
• Po zašifrování dat obvykle internetoví útočníci požadují po oběti zaplacení výkupného ve virtuální měně: bitcoinech. Jde o desítky až stovky tisíc korun.
• Radnice v Břeclavi letos nic zločincům nezaplatila, protože soubory měla zálohované.
• Hackeři, kteří napadli knihovnu v Hodoníně, chtěli více než stotisícové výkupné. Instituce jim zaplatit odmítla.