Cyklista se zranil při pádu z kola, když s manželkou projížděl na konci září odlehlou částí Dubňan. „Viděl jsem, že tam leží muž v bezvědomí, tak jsem zastavil,“ popisuje Opluštil.

Když ke zraněnému přispěchal, všiml si, že silně krvácí z nosu. „Krev mu tekla do plic, takže nemohl dýchat. Rychle jsem mu proto otočil hlavu na stranu, aby mohla krev vytékat ven,“ přibližuje pohotový hasič. Po chvíli cyklista začal zase dýchat.

Kromě záchrany života poskytl Opluštil i psychickou oporu cyklistově manželce. „Byla ze situace v šoku. Nabídl jsem jí i odvoz do hodonínské nemocnice, kam už s jejím manželem mířila sanitka,“ vypráví zachránce.

Ilustrační fotografie.
Mladík narazil v noci do stromu. Nadýchal 0,2 promile

O jeho hrdinském činu by ale pravděpodobně nikdo nevěděl, nebýt děkovného dopisu, který hasičům zaslala cyklistova manželka. „Je to muž se srdcem na správném místě a patří mu obrovské poděkování,“ uvedla, když po zachránci pátrala. Hasiči pak Opluštila oslovili, a ten se k záchraně přiznal.

Záchrana cyklisty však není jediným záslužným činem, který Opluštil učinil. Při cestě Mutěnicemi vyprostil z auta zraněného řidiče a v Hodoníně pomohl cyklistce po pádu z kola. I tyto dvě nehody se staly v září. „Byl to prostě měsíc blbec,“ usmívá se statečný hasič.

Jeho hrdinství oceňují i ostatní členové sboru hodonínských hasičů. „Je to skvělý kamarád i hasič. Jeho činu i přítomnosti v naší jednotce si velice vážíme,“ ujišťuje velitel jednotky Jiří Dostál.

Ladislav Opluštil slouží v řadách hodonínských hasičů už více než čtyři roky. V současné době je velitelem družstva a zdravotníkem jednotky. „Baví mě to, žiju tím. Je to moje druhá rodina,“ říká o kolezích Opluštil.