Proti tomuto postupu protestovali i někteří zastupitelé. Usnesení prošlo pouze o jediný hlas.

Například Ivo Knápek navrhl koupit parcely maximálně za čtyři sta korun za metr čtvereční, a ne za šest set dvacet korun, jak doporučovala rada. „Cena navíc bude ještě pokrácená o vrácenou dotaci," řekl Knápek.

Hodonín musel totiž v roce 2005 vrátit státní podporu na výstavbu inženýrských sítí v přední části plánované průmyslové zóny. Částka přesáhla pět a půl milionu korun. V případě schváleného protinávrhu by tak radnice mohla pozemky koupit maximálně za osmadvacet milionů korun. Toto usnesení ovšem získalo podporu jen osmi zastupitelů.

Potřebných šestnáct schválilo výkup za necelých dvaapadesát milionů korun, tedy téměř za dvojnásobek. Součásti usnesení je i zahájení jednání o převodu vlastnického práva.

Opoziční zastupitel Karel Balga v tomto případě upozornil na nerovné podmínky v přístupu k vlastníkům pozemků. „Občanům se v případě prodeje parcel pod garážemi řeklo, že kdykoliv je budou prodávat, tak za stejnou cenu, za kterou je koupili. Jak to, že oni nemohou a u jiných se dělá výjimka?" zeptal se Balga.

Vedení radnice chce pořídit parcely na severovýchodě Hodonína především pro výstavbu rodinných domků. „Město nemá žádný prostor, kde by lidé mohli stavět rodinné domy. Jde o jednu z příležitostí, kde mohou vzniknout. Prvořadou a velkou chybou bylo, že se tyto pozemky vůbec prodaly. Snažíme se najít řešení, aby tam mohly nejenom domy vyrůst, ale aby se tam rozšířil i lázeňský park," vysvětlil starosta Milan Lúčka.

Podle materiálů, které měli zastupitelé k dispozici, by radnice s výkupy pozemků začala už v příštím roce. „Záleží na tom, kdy projekt začne a jak dlouho jednotlivé kroky potrvají. Zamýšlíme, že využijeme portfolio cenných papírů, které máme. Vlastně to bude forma investice do pozemků," uvedl místostarosta Ladislav Ambrozek.

Koupě pozemků stejně jako harmonogram financování se nelíbí předsedovi kontrolního výboru Petru Buráňovi. „V našem volebním období z portfolia vyčerpáme odhadem třiačtyřicet milionů. Pak zavážeme zastupitele, kteří přijdou po nás s tím, že do portfolia budou muset vracet šestnáct a pak dvaadvacet milionů korun. Kupujeme tak jakoby na jejich účet," upozornil Buráň.