Zavedený festival svérázného folkloru se koná už od čtvrtku festivalovými výstavami na obecním úřadě. Tady nachází lidé výběr ze sochařského díla Franty Úprky, fotografie Josefa Fantury nebo historické plakáty Horňáckých slavností.

Hlavní program je na plánu v průběhu dnešního sobotního dne. Ve Velké nad Veličkou bylo už jen projíždějícím jasné, že se tu něco děje něco velkého. Auta lemují krajnice silnice a skupinky lidí míří do centra dění.

Kdo sem přijel poprvé, tak byl nejistý, kam vůbec vyrazit. „Půjdeme přeci za muzikou, ta vždy ukáže cestu,“ říká mi po příjezdu Zuzana Lattenbergová, která se sem přijela bavit a nasávat atmosféru společně s dvěma kamarádkami ze Zlína.

Nález keramických kachlů pod podlahou kyjovského zámečku.
Nečekaný nález v muzeu: sonda objevila unikátné kachle



Horňáckým slavnostem dominoval jako každoročně zpěv, muzika, tanec a lidové kroje. Už od rána je na Velickém náměstí tradiční jarmark, na který zamířil každý návštěvník, jenž do hodonínské obce zamířil. „Jako každý rok musíme ochutnat hruškový frgál. Ten máme se dětmi nejraději, je totiž ze všech nejlepší," prozrazuje procházející Lenka Nováková.

Tam, kam mě zavádí muzika, je program věnovaný horňáckým klarinetistům. Po průchodu do zahrady domu číslo popisné 166 se mi naskýtá neskutečný pohled.

Lidé leží ve stínu pod stromy u vyvýšeného přírodního pódia a další desítky sedí za nimi. Napjatě sledují například klarinetistu Pavla Zemánka z Velkých Bílovic, který tu vystupuje jako host.

Ilustrační foto.
Žně potěšily jen pekaře, výrazně přibylo požárů na polích. Škody jdou do milionů

Následují další účinkující třeba ze souboru Velička. „Je to tu krásné, dokázala bych tu vydržet celý den. Když chlapi začnou zpívat, skoro mi naskakuje husí kůže,“ říká Monika Kuželová.

Tady program trvá více než hodinu a půl a hned po něm návštěvníci míří k Válcovému mlýnu Antonína Nováka, ke začíná další vystoupení. Cimbálová muzika vyhrává a na vstupní bráně je napsáno, že vstupné je dobrovolné. Ten, ten kdo přispěje dostává „štamprdlu“ slivovice. „Ani půlečku si nedáte?“ vyzývá mě žena u vstupu.

Musím však bohužel odmítnout. Stovky milovníků folkloru se však těší na večerní program, který začíná od sedmi hodin na Horňáckém stadionu s pořadem dětských souborů a k padesátému výročí založení místního souboru Velička.

Ilustrační foto
Koupaliště otevřelo brány. Padesátimetrový bazén nahradil kratší a brouzdaliště