Nabídku přinesl inzerát zveřejněný na jednom internetovém realitním portálu. „Pozemek o výměře 238 metrů čtverečních využívaný jako obecní pohřebiště,“ nabízela realitní kancelář s tím, že prodejce požaduje aspoň jeden a čtvrt milionu korun. V úterý ovšem inzerát z webu zmizel.

Místní nad snahou vlastníka menší třetiny hřbitova jen kroutí hlavou. O problému slyšel i Pavel Příhoda, který bydlí v ulici, která vede přímo ke hřbitovu. Do vesnice se přistěhoval a na hřbitově žádné předky nemá. „Dozvěděl jsem se, že tam je kus pozemku přímo na hřbitově na prodej. Je to hodně zvláštní situace. Nikdy jsem neslyšel, že by se prodával hřbitov. Jak se k němu soukromý majitel dostal, to je mi záhada. Zřejmě nějaká chyba úředníka. Vedení obce by se tenhle nevšední problém asi mělo pokusit vyřešit,“ uvažoval Příhoda.

Ilustrační foto.
Řidičky nezvládly řízení na sněhu a bouraly. Skončily v nemocnici

Podle místostarosty Antonína Pacíka se představitelé obce hřbitovními pozemky zabývají. „Nynější majitelé chtěli tento pozemek směnit za čtyři hektary orné půdy. Zastupitelstvo o směně jednalo, ale po konzultaci s právníky a vzhledem ke kritice místních lidí nakonec od záměru ustoupilo,“ přiblížil Pacík s tím, že hodnota polností byla mnohem vyšší.

Představitelé vesnice se podle Pacíka obrátili na katastrální úřad. „Jde o nějakou historickou chybu, část pozemku asi někdo získal už po válce jako příděl,“ poukázal místostarosta.

Vyjádření vlastníka Pavla Koloděje se Deníku Rovnost získat nepodařilo. Firma Farming, která pozemek spoluvlastní, sídlí v centru Prahy na stejné adrese s víc než třemi tisíci dalšími společnostmi.

O hroby se ovšem pozůstalí bát nemusí. „Ústavní soud v roce 2009 rozhodl, že pietní vztah ke hrobům je silnější než vztah vlastnický. Pohřebiště svým rozhodnutím může zrušit jen obec,“ řekla mluvčí ministerstva místního rozvoje Veronika Vároši. Zdůraznila, že o vlastnictví pozemku by v případě sporu musel rozhodovat soud.

Popcorn. Ilustrační snímek.
Na film půjdou lidé bez popcornu. Aby v kině nerušili ostatní diváky