Nějaké rozsáhlé přípravy však nedělá. „Zatmění potrvá dlouhou dobu. Začne od půl desáté večer a skončí před čtvrt na dvanáct. Maximální fáze nastane kolem dvaadvacáté hodiny a dvaadvacáté minuty. Měsíc v úplňku se zbarví do oranžova. Pokud bude jasná obloha bez mraků, půjde u nás zatmění sledovat pěkně prakticky odkudkoliv. Mimo velká ozářená města však v tmavších oblastech na čistém nebi krásněji vyniknou i hvězdy,“ dodává muž.

Před sedmadvaceti lety se mu do paměti vryl nevšední zážitek. Podařilo se mu dostat no Spojených států a do Mexika, kde navštívil některé známé observatoře. V červenci tehdy sledoval v Kalifornii na mořské pláži také úplně zatmění Slunce.

Ilustrační foto
Snad bude hezky, doufají lidé. Uvidí nejdelší úplné zatmění Měsíce 21. století

Trvalo asi šest minut. „Bylo tehdy vedro pětatřicet stupňů a při zatmění klesla teplota ke dvaceti. Zešeřilo se a nastalo hrobové ticho. Neskutečný zážitek,“ vzpomíná na výpravu za oceán důchodce.

O astronomii se letovický rodák začal zajímat na střední škole. Podrobněji pak na vysoké škole. A své poznatky pak předával i žákům jako učitel na základní a později i na střední škole.

„Vždycky jsem dětem dával takové pětiminutovky o astronomii a snažil se oživit hodiny fyziky. Napsal jsem k tomu i knížku. Dělal jsem také besedy, povedlo se mi dostat na řadu mezinárodních konferencí a setkat se se známými vědci,“ říká dlouholetý člen České astronomické společnosti.

A co ho na astronomii nejvíce láká? „Moc se mi líbí jeden citát od Platóna. Astronomie nutí duši hledět vzhůru a vede nás z tohoto světa do jiného. To je naprosto výstižné,“ pokyvuje.

Dvaadvacetiletý Tomáš Rozsypal z Adamova na Blanensku chytil gigantického sumce.
Mladý rybář z Adamova chytil gigantického sumce. A dal mu svobodu