Vědci se zaměří na studium vývoje bílých krvinek, které se v lidském těle vyvíjejí v kostní dřeni. Úkolem astronautů na Mezinárodní vesmírné stanice bude kultivace kmenových buněk lidské kostní dřeně inkubátoru Kubik. Po stanovené době astronauti vzorky zamrazí a pošlou zpět na Zem, kde je vědci srovnají s vzorky kultivovanými v laboratoři na Zemi.

Cílem experimentů je získat výsledky přínosné pro samotné astronauty, ale i pro pozemšťany. „Imunitní systém astronautů se ve vesmíru chová stejně jako imunitní systém velmi starých lidí, tedy je oslaben. Díky výzkumu vývoje kmenových buněk v buňky imunitního systému zjistíme, jak můžeme imunitu zlepšovat, a tedy zkvalitňovat život lidí na Zemi,” uvedla bioložka Magdalena Herová.

Na tomto se podílí brněnská firma SAB Aerospace.
Zapíší se do historie? Družice do vesmíru vypustí zařízení z Brna, podívejte se

Imunologickým výzkumem se zabývá i druhý z experimentů, který bude ve vesmíru zkoumat vývoj protilátek u žab. Vědci na stanici vyšlou žabí vajíčka zavřená ve specializovaných kartuších. Z vajíček se během letu a pobytu na ISS vyklubou pulci. Úkolem kosmonautů bude v přesných časových úsecích vždy několik kartuší zmrazit.

Zmražené vzorky se pak vrátí k vědcům, kteří budou moci analyzovat pulce v různých stádiích vývoje a srovnat protilátky v jejich těle s pulci, které pěstovali na Zemi. „Jedná se o velmi náročný proces, při kterém musíme s žabími kosmonauty zacházet extrémně opatrně, tak aby přežili start rakety, pobyt ve vesmíru i návrat zpět na Zem. Do vesmíru proto tentokrát poletíme s raketou společnosti SpaceX, která má lepší parametry pro hladký průběh startu,” vysvětlil ředitel SAB Aerospace Petr Kapoun.