Podle Víta Richtera ze Svazu knihovníků a informačních pracovníků se řada půjčoven literatury ocitne před zánikem. Připojení k síti si totiž budou muset zajistit sami. Většinou za tisíce korun. „Další náklady navíc mohou rozhodnout o tom, že vedení obcí knihovnu raději zruší. Problémy nejspíš nastanou hlavně u malých knihoven,“ obává se Richter. Jak kde.

Třeba ve Velkých Němčicích, kde žije něco přes patnáct set lidí, fungovalo zařízení na půjčování knih už před více než sto lety. Přerušení dotování veřejně přístupného internetu by ale nemělo její existenci ovlivnit.

„O internet je u nás malý zájem. Chodí na něj zejména děti, dnes má totiž připojení už každý doma. Přesto internet udržíme dál. I kdybychom ho měli platit z obecního rozpočtu,“ odmítl komplikace starosta František Smetana.

Podobné štěstí však nemusí mít všude. „Samosprávy musí hledět na každou korunu a knihovna je jedním z prvních míst, kde lze ušetřit. Zatím lze těžko předpovídat, jak se starostové zachovají. Například v Kurdějově skončila knihovna už loni. V některých obcích jde přitom o jediné místo, kde je nějaká kultura. Navíc je to důležitý zdroj informací,“ upozornil ředitel břeclavské knihovny Marek Uhlíř.

V Břeclavi zadarmo

V největším městě v regionu se na konec dotovaného internetu připravovali od léta a momentálně využívají přípojení od jedné z „domácích“ firem. Zdarma. „Podařilo se nám to s nimi domluvit, za což moc děkujeme. Nyní obešleme starosty okolních obcí s tím, jaké jsou možnosti řešení,“ oznámil Uhlíř.

Varianta, že někde půjčovna knih zůstane bez internetu, je podle Richtera lichá. Zřídit knihovnu je dobrovolný krok. Pokud už jej však obec udělá, musí pořídit také internet. „Je to povinnost daná zákonem. Proto si myslím, že řada obcí knihovnu radši zruší, aby se vyhnuli dalším nákladům,“ řekl Richter.

Zástupci ministerstva kultury zveřejnili zprávu o konci placení v úterý. Důvodem rozhodnutí je snížený rozpočet, který se nepodařilo navýšit. „Přestože jsme podnikli vše potřebné, aby financování připojení knihoven k internetu ze státního rozpočtu plynule pokračovalo, nemůžeme pokračování této služby zajistit,“ uvedli ministerští úředníci na webových stránkách.

Knihovníci se rozhodnutím, které ukončí placení na konci března, cítí zrazení. „Signály o rušení byly loni v létě. Ale tehdy o tom ještě jednala vláda, která oznámila, že vše bude pokračovat. A najednou je to opačně,“ kroutil Richter hlavou.

Premiér Petr Nečas proto obdrží otevřený dopis. „Šance je malá, ale hodláme rozhodnutí zvrátit,“ dodal Richter.