Neziskovky v tichosti vyučují v českých školkách děti multikulturalismu a islámu! Takový status sdílela na počátku března facebooková fanouškovská stránka prezidenta Miloše Zemana. Spolu s fotkami dětí brněnské mateřské školy na Jihomoravském náměstí. Podle matky jednoho z dětí Veroniky Novákové však využil administrátor fotky neoprávněně.

Print screen příspěvku:
Print screen příspěvku s rasistickým statusem.Zdroj: Print screen FB

Pozn.: Malému chlapci na snímku redakce úmyslně zakryla obličej.

Při masivním sdílení statusu se strhla nad propagací islámu velká diskuze. „Přičemž bylo na fotkách moje dítě. Když jsem se vůči tomu ohradila, lidé mě v diskuzi nařkli dokonce jako vlastizrádce," sdělila Brněnskému deníku Rovnost Nováková.

Přečtěte si také => Provaz oddělil žáky dvou škol. Podle inspekce oprávněně, o rasismus nešlo

Na fotkách jsou znázorněni předškoláci, kterým přednáší muž z Iráku. „Kdysi jsem podepsala souhlas s fotografováním syna na stránky školky, ale odmítám jejich další šíření, zvlášť pro takové účely," vysvětlila Nováková. Zástupkyně ředitelky, s níž případ žena řeší, nereagovala na telefonáty redakce.

Print screen nesouhlasné reakce matky:
Print screen nesouhlasného příspěvku matky dítěte na fotce vlevo.Zdroj: Print screen FB

Pozn.: Malému chlapci na snímku redakce úmyslně zakryla obličej.

Iráčan školku navštívil při vzdělávacím projektu Edison, který zajišťuje nezisková organizace Aiesec. Ta nařčení, že učí děti multikulturalismus a islám, označila za silně zavádějící. „Účastníci projektu nejsou jen z islámských zemí. Ukazujeme rozdíly mezi kulturami, jejich jazyk či zvyky. Projekty ve školkách se náboženství vůbec nevěnují. Rozšiřují jen anglickou slovní zásobu u témat jako je jídlo či zvířata formou hry," prohlásila za Aisec Michaela Šišková.

Nováková zastává stejný názor. „Projekt se koná každý rok a žádné ideologie dětem nepodsouvá. Hosté s dětmi třeba tancují nebo zpívají," zmínila.

Kvůli urážlivému vyznění fotek se rozhodla podat na stránky trestní oznámení kvůli pomluvě. Policisté se ale k případu zatím nechtěli vyjadřovat, dokud žena stížnost oficiálně nenahlásí.

Přečtěte si také => Propagace islámu? Jen přednášky o jiných zemích, brání se bystrcká škola

Podle mluvčího úřadu pro ochranu osobních údajů Tomáše Patáka hraje v podobných případech roli, v jakém rozsahu jsou nelegálně získané údaje či fotky zpracovány. „Aby se věc řešila podle zákona o ochraně osobních údajů, je důležité, zda jsou rozpoznatelné tváře dětí, jestli je zneužití fotek systematičtější nebo u větší řady dětí," prohlásil.

O zneužití fotek Nováková informovala i Ligu lidských práv. „Zatím k případu nemáme dostatek informací. Nicméně pokud žena dala školce souhlas k focení, tak mělo sloužit jen pro její webové stránky a bez souhlasu nikde jinde," uvedla tamní právnička Zuzana Durajová. Matka dítěte se podle ní může domáhat smazání fotek, omluvy nebo i peněz.