Po postupu sáhla ohromným nástupem. V čase 4:04 totiž vedla už 3:0, Západočeši se sice ještě zmohli k mohutné ofenzivě, ale manko ze startu už nedohnali. Brňané zvítězili vysoko 7:2 a semifinálovou sérii ovládli 4:1 na zápasy. „Paráda, nepopsatelné pocity,“ znělo ze slavící kabiny.

Hokejisté poslali na jih Moravy další obří vlnu hokejového nadšení. To může ještě vzrůst. Pokud Kometa dosáhne pro dvanáctý titul. Společně s jihlavskou Duklou by se stala nejúspěšnějším klubem v historii české extraligy.

Ale v pondělí se Brno věnovalo oslavám postupu. Hostující mužstvo po něm chňaplo už na startu zápasu, kdy se znovu naplno předvedl centr Tomáš Divíšek. „Harry (Tomáš Malec – pozn. red.) výborně podržel puk. Já jsem do toho pak jen plácnul a vyšlo to,“ popsal jeden z hrdinů večera.

ČTĚTE TAKÉ:

Petrovický: Už to můžeme říct nahlas. Hrajeme o titul a půjdeme na krev
Žádost Komety nevyšla. Koreisův trest na dva zápasy platí

Výzva Rovnosti: Posílejte vzkazy hokejistům Komety

OBRAZEM: Fanoušci vítali své hrdiny šálami i šampaňským

Oslavy? V Plzni čepují dobré pivo, smál se tahoun Divíšek

Jsme tam, křičel po vítězném duelu hrdina Trvaj
Výhra Komety v Plzni: Fanoušci brečeli dojetím

Jenže indiánský šok pokračoval. Divíšek totiž už za dvě minuty naservíroval gólovou nahrávku Tomáši Svobodovi. A po další bleskové trefě Jozefa Baleje se Mazanec nechal vystřídat Adamem Svobodou. „Snažil jsem se, abych byl týmu co nejvíc prospěšný. Prostě mě tentokrát puky netrefovaly,“ smutnil mladý gólman.

Fandové na stadionu i u televize nadále sledovali nejkrásnější duel v sérii. Oba týmy si totiž sáhly na dno sil a Plzeň se ani při třígólovém manku nevzdala. Naopak vrhla vše do své ofenzivní chlouby a donutila Kometu k další koňské dávce obětavosti.

Ve 14. minutě domácí kapitán Martin Straka snížil na 1:3 a velel k obratu. Kometa ale přestála i stav nouze. Před polovinou zápasu ubránila dvouminutové oslabení tří proti pěti. „Plzeň má výborné přesilovky, střílí z první. Bylo to hodně těžké. Také rozhoduje štěstí. Jestli vás puk trefí, nebo ne,“ řekl brněnský obránce Tomáš Malec.

Slovenského zadáka kotouč puk trefil hned několikrát a také díky jeho obětavosti Brno kontaktní gól nedostalo. Západočeši pak bezhlavě útočili a ve třetí třetině je stíhala jedna gólová rána za druhou. Sérii symbolicky uzavřel Divíšek, který sedmým brněnský gólem překonal svého kamaráda v brance indiánů Svobodu.

Brno slaví. Od pondělí 9. dubna dokoná zmrtvýchvstání klubu. Odstartuje finále ligy.

HC Plzeň 1929 - HC Kometa Brno 2:7 (1:3, 0:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 14. Martin Straka (Vlasák, Vykoukal), 41. Jiří Hanzlík (Jan Kovář, Martin Straka) - 2. Divíšek (Malec), 4. T. Svoboda (Divíšek, Jakub Svoboda), 5. Balej (Polodna), 39. Kováčik (L. Čermák), 45. T. Svoboda (Vašíček, Divíšek), 50. Dlouhý (H. Zohorna, L. Čermák), 53. Divíšek (Kováčik, Žižka). Rozhodčí: Hodek, Polák - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 9:8, navíc Vlasák - Malec oba 10 min. Využití: 1:3. Diváci: 8236. Konečný stav série: 1:4.

Plzeň: Mazanec (5. A. Svoboda) - Marušák, Jiří Hanzlík, Dan Růžička, Modrý, Vykoukal, Frolo, J. Jeřábek - Duda, Martin Straka, Kratěna - Pletka, Jan Kovář, Vlasák - Michal Dvořák, Havlíček, Andrašovský - Stránský, M. Heřman, Mrňa - Vostřák. Trenéři: Jelínek, Michal Straka a Razým.
Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, M. Hruška, Malec, Švrček - H. Zohorna, L. Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Erat, Petrovický, Haluza - Balej, Švaňhal, Polodna. Trenéři: Venera a Oslizlo.

Kometa ve finále: velkoplošná obrazovka na náměstí Svobody

Brno – Vychutnat si fandění svému hokejovému klubu mezi tisícovkami dalších příznivců Komety. Tohoto privilegia se zatím dostávalo jen šťastným majitelům vstupenek do Kajot Areny za několik set korun. Teď podobnou možnost dostanou i další příznivci a zadarmo.

Město totiž připravuje přenos finálových zápasů extraligového play off na velkoplošné obrazovce uprostřed náměstí Svobody. „Myslíme dopředu. Proto se už teď připravujeme na to, že Brno do finále postoupí,“ řekl ještě v pondělí dopoledne (večer Kometa postoupila - pozn. red.) starosta centrální městské části Brno-střed Libor Šťástka.

Obrazovka podle něj bude u morového sloupu. „Jsou dvě možnosti. Buď bude jedna a bude největší svého druhu v České republice. U ní je ale nevýhoda, že není vidět ze všech stran náměstí. Uvažujeme proto i o dvou menších natočených do dvou směrů,“ uvedl starosta.

Dodal, že organizaci včetně doprovodného programu bude mít na starosti soukromá firma. „My poskytneme stánky pro občerstvení, pomůžeme s vyřizováním povolení a úklidem,“ řekl Šťástka. Na náměstí se podle něj vměstná i patnáct tisíc lidí, ideální počet je ale mezi třemi a pěti tisíci.

Lidem se nápad na přenos líbí. „Lístky se těžko shánějí a jsou drahé. A na výjezd se také nedostanu. Takže pokud bude pěkné počasí, nenechám si finále na náměstí ujít,“ ujistil například Radovan Kratochvíl.