Podle radního Jiřího Němce nyní vše záleží na tom, jestli kraj získá na projekt dotaci. „Zažádáme o příspěvek z programu česko-slovenské spolupráce," uvedl radní. Vytvořit síť stezek totiž kromě Jihomoravského kraje chce také kraj Moravskoslezský a další čtyři na Slovensku. Celkem mají stát 160 milionů korun, z toho část v Jihomoravském kraji necelé dva miliony korun.

Ještě ale chvíli potrvá, než zamýšlené stezky skutečně vzniknou. „Pokud dotaci získáme, bude potřeba vypsat výběrové řízení na dodavatele. Do konce roku 2018 by ale stezky mohly být hotové," myslí si radní Němec.

Zatím je vše ale ve fázi návrhu. „Páteřní část stezky povede z Velehradu směrem na Křtiny a dále na Prahu. Bude se ale ještě upravovat," uvedla ředitelka Evropské kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje Martina Janochová. Podle ní by také měly vést krajem další stezky směrem na Slovensko. Na jižní Moravě z ní povedou ještě odbočky na poutní místa v Mikulčicích na Břeclavsku a u svatého Antonínka na Hodonínsku. Zatím Cyrilometodějské stezky vedou pouze ve Zlínském kraji, na který se nyní ostatní chtějí napojit.

Pro zvětšení klikněte.

Ředitelka jihomoravské centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová uvedla, že o poutě po stezkách je zájem. „V rychlé době nacházejí poutníci na pěších stezkách nejen rozptýlení a nové zážitky, ale také klid a odpočinek," sdělila ředitelka centrály Vojtová.

Dopředu se ale podle ní nedá odhadnout, kolik nových poutníků by na jih Moravy mohlo zamířit. „Máme zkušenosti ze Svatojakubské stezky, která navazuje na Dolní Rakousko. Zpočátku po ní chodili jen jednotlivci, nyní jde o celé skupiny turistů," dodala ředitelka. Ročně na jih Moravy přicestuje na jeden a půl milionu turistů, z toho třetinu tvoří zahraniční návštěvníci.

Ředitelka centrály si také myslí, že propagace společná s ostatními kraji na Moravě i Slovensku stezce prospěje. „Společnou propagací nabídneme turistům nejen samotnou pouť, ale také různé další turistické zajímavosti v blízkosti značené stezky," vyzdvihla ředitelka Vojtová.

Podle krajského radního Němce se investice do kultury vyplácejí. „Loni se otevřelo nové návštěvnické centrum ve Slovanském hradišti v Mikulčicích. V roce 2014 tam zavítalo asi šestnáct tisíc lidí, loni po otevření centra to bylo už čtyřiadvacet tisíc lidí, takže se návštěvnost zvýšila o polovinu," dodal Němec.

Cyrilometodějské stezky už nyní propojují významná místa, která se pojí k životu slovanských věrozvěstů. Centrem všeho je poutní místo na Velehradě. Ve Zlínském kraji se mohou poutníci vydat například na Svatý Hostýn nebo do slovenského Šaštína. Připojit se chtějí také na Balkáně. „Zájem o stezku projevily i další země jako Bulharsko, které velmi ctí Cyrila a Metoděje, ale třeba také italské Miláno," dodal Němec.