Nejvíce nových pozitivních testů bylo ve čtvrtek z Břeclavska, kde hygienici evidují už sedmačtyřicet lidí s pozitivním testem. Mezi čtrnácti nově zjištěnými případy byli i zdravotníci břeclavské nemocnice. Tentokrát jde o zaměstnance interního oddělení. „Nově pozitivně testovaní neměli žádné příznaky, přišli jsme na to při kontrolních odběrech. Museli jsme tak provést testy i u pacientů na příslušném oddělení a bohužel u několika z nich se Covid-19 také prokázal,“ uvedl ředitel Nemocnice Břeclav Petr Baťka.

Cesna 172 přepravila zdravotnický materiál pro břeclavskou nemocnici.
Nedostatkový materiál pro zdravotníky se snesl z nebes. Díky brněnským pilotům

Zdůraznil také, že břeclavská nemocnice po prvních výskytech Covid-19 u několika zaměstnanců ARO a ORL dodržuje všechna nařízená protiepidemiologická nařízení. „Na stanici B interního oddělení nyní nepřijímáme žádné nové pacienty, stávající negativně testované jsme oddělili od těch pozitivních a bedlivě sledujeme jejich zdravotní stav, který je naštěstí zatím uspokojivý,“ sdělil ředitel nemocnice Petr Baťka.

Protože lze podle ředitele těmto situacím jen těžko předcházet, zvlášť pokud nakažení nemají žádné příznaky, rozhodli se v nemocnici nově testovat na koronavirus každého pacienta, který bude přijímaný k hospitalizaci. „Od začátku testování jsme provedli již přes devět stovek odběrů. Také je dobrou zprávou, že jsme v tomto týdnu podepsali kupní smlouvu na analyzátor, který bude schopný do pětačtyřiceti minut určit výsledek vyšetření. Zároveň jsme získali nutné povolení Státního zdravotního ústavu, které je nezbytné pro zahájení testování. V příštím týdnu budeme zařízení instalovat a za čtrnáct dnu bychom mohli začít testovat vzorky," prozradil Baťka

Otec u porodu. Ilustrační snímek
Porody bez otců: tisíce Jihomoravanů proti. Zdravotníci se stejně chrání, tvrdí

Brno hlásilo ve čtvrtek sedm nových případů, Znojmo šest. Na celkem šest se zdvojnásobil počet potvrzených případů na Vyškovsku. Bez nových případů zůstal Hodonín.

Karanténní ubytování pro bezdomovce v Brně vznikne třeba v areálu židenických kasáren.
Foto: Tady může vzniknout koronavirové centrum pro bezdomovce

O osm pacientů ve velmi vážném stavu pečuje anesteziologicko-resuscitační klinika brněnské nemocnice u sv. Anny. „Díky mírnému zlepšení stavu jsme mohli jednoho z pacientů odpojit od mimotělního oběhu na přístroji ECMO. Jeho stav je nadále vážný a zůstává napojený na plicní ventilaci,“ sdělila mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Na plicní ventilaci je tak nyní napojených sedm pacientů, jeden zůstává na mimotělním oběhu.

Ilustrační foto.
Řidič-zachránce zabránil střetu s dodávkou. Nejvíc se bál o mrňouse v kočárku

V celé zemi bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví k páteční půl deváté ráno 3 869 lidí s pozitivním testem, jednasedmdesát pacientů se už z nemoci k pátečnímu večeru zotavilo, šestačtyřicet pozitivně testovaných osob k pátečnímu ránu zemřelo. Ministerstvo rovněž oznámilo zatím nejvyšší počet denních testů, za čtvrtek jich bylo 6 291.

Online reportáž