V jedné ze scén herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, což vyvolalo protesty přímo v průběhu divadelního představení. V druhé hře je například vyobrazená socha připomínající papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem. Podle hlavy české katolické církve se obě hry hrubě dotkly jeho práv zaručených Listinou základních práv a svobod.

Proti uvedení hry Naše násilí a vaše násilí, v níž Ježíš znásilňuje arabskou ženu, protestovalo na brněnském Zelném trhu hned několik skupin lidí. Kromě křesťanů také pravicoví extremisté. Zasahovat musel antikonfliktní tým.
Kontroverzní hra spustila smršť trestních oznámení. Podali ho i „Slušní lidé“

Duka zmiňuje útok na nezadatelnost práv, na svobodu náboženského vyznání či na právo na důstojnost a čest. Jakožto primas český má za to, že hanlivé zobrazení Krista dopadá i na něj, proto se obrací na soud, napsal deník.

"Rozhodl jsem se podat žalobu jako fyzická osoba. Jsem sice i statutární orgán České biskupské konference a reprezentuji katolickou církev navenek v České republice, ale předně miluji Krista jako člověk. Postup divadla silně zasáhl do mého vyznání, a proto se obracím na soud, aby rozhodl, co je ještě umění a co již je jen úmyslné poškozování jiné osoby a mých práv," sdělil LN kardinál.

Aktivisté ze skupiny Slušní lidé přerušili představení před scénou, kde Ježíš znásilňuje muslimku.
Kontroverzní hra s Ježíšem: odpůrci narušili představení, vyvedli je policisté

Dukova žaloba míří na Centrum experimentálního divadla, jež spravuje mimo jiné Divadlo Husa na provázku, které hry uvedlo. Podání přijal Městský soud v Brně.

Kvůli uvedení kontroverzní hry Naše násilí a vaše násilí, které provokativní formou poukazuje na vztah Západu k blízkovýchodním zemím, podali lidé už několik trestních oznámení. Podle oznamovatelů šlo například o podněcování k nenávisti či šíření pornografie. Představení na desítky minut přerušili pravicoví radikálové z hnutí Slušní lidé, herci ho ale dohráli. Kvůli jednání radikálů podala trestní oznámení například senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerové (za SZ). Existuje podle ní podezření, že jejich jednání naplnilo skutkovou podstatu výtržnictví.

Ježíš v brněnské hře znásilňuje muslimku. Lidé protestují
Znásilnění muslimky Ježíšem: kvůli hře zaplní Zelný trh v Brně protestující lidé