Co s krajskými zásadami bude, není ještě jasné. Krajský soud, u kterého má návrh na zrušení ležet, přijetí v pondělí odpoledne ještě nepotvrdil. „Nevím o tom, že bychom takto obsáhlý návrh dostali. Je ovšem možné, že ještě leží na podatelně. Záleží na tom, kdy ho žalobci podali,“ uvedla mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová. a Sigmundová.

Mezi čtyřiceti žalobci je patnáct obcí. Jednou z nich jsou Ostopovice na Brněnsku. „Podle našeho názoru jsou zásady protizákonné. Nechceme ale, aby naši žalobu někdo vnímal jako boj s krajským úřadem. Chceme, aby se začalo co nejdříve smysluplně plánovat,“ vysvětlil důvody žaloby ostopovický starosta Jan Symon.

Podle Symona se všichni žalující na žalobu složili. „Příprava je drahá a na dlouho. Žalobu jsme chystali několik měsíců,“ doplnil Symon.

Krajský úřad Jihomoravského kraje.
Krajské zásady územního rozvoje chtějí aktualizovat do konce volebního období

Jihomoravský krajský úřad zatím nezná obsah žaloby. „Slyšeli jsme o ní jen z médií a tak její body nemůžeme nijak komentovat. Obecně ale mohu říct, že spor o zásady územního rozvoje je mezi dvěmi možnými výklady zákona,“ sdělila stanovisko krajského úřadu jeho mluvčí Monika Brindzáková.

Zdroj: Youtube