Sociální demokracie si vzala na rozmyšlenou čas do konce týdne. „Mám informace, že vyjednávání s námi myslí upřímně a že významná část ČSSD podporuje vznik koalice s námi. Nejde jen o hru před druhým kolem senátních voleb," odmítl lídr komunistů Vojtěch Adam spekulace, že sociální demokraté s nimi jednají jen proto, aby si podrželi jejich podporu pro své kandidáty do senátu.

Adam prozatím nechce říct přesné číslo křesel, které by jeho strana chtěla obsadit v krajské radě. „Nebudeme na sociální demokracii tlačit takovým požadavkem. Můžeme říct, že bychom měli zájem o oblast dopravy, sociální péče a místního rozvoje, ale zbytek závisí na vyjednávání," doplnil Adam. Podle něj by jeho strana chtěla v budoucnu přesunout v kraji více peněz na sociální programy.

Ani lidovci zatím veřejně neřekli, o kolik míst v radě usilují. V současnosti mají v jedenáctičlenném orgánu pět křesel. Ze zákulisí povolebních vyjednávání se proslýchá, že za pozvání do koalice budou muset jeden post v radě obětovat. Stanislav Juránek i David Macek se v tomto týdnu přihlásili o místa náměstků. „Jsme opět připraveni převzít odpovědnost za obtížné oblasti, jako například školství," řekl Juránek, který měl v posledních dvou letech právě tuto oblast na starosti. Macek chce zase pokračovat v práci na přípravě zásad územního rozvoje.

Sociální demokraté v pondělí oznámili, že hodlají jednat s oběma stranami. „Jsou to dvě rovnocenné varianty, chceme zjistit, kde bude programová shoda," řekl člen vyjednávacího týmu Václav Božek. ČSSD získala v jihomoravském zastupitelstvu 23 mandátů, komunisté 16 a lidovci 14. ODS a TOP 09 už v neděli večer oznámily odchod do opozice.