Už teď před nimi utíkají. „Je to katastrofa, invaze komárů. Seděl jsem na rybách a musel jsem utéct, kolik jich bylo,“ neskrýval zděšení Radek Malý z Vranovic na pomezí Břeclavska a Brněnska. Chodí rybařit do tamní přírodní lokality Plačkův les.

Komárům se tam díky dešťům daří. „Jsou tam tůně, mokřady a stojatá voda. Stačilo pár dní tepla a jsou jich tam mračna,“ přiblížil předseda tamního rybářského spolku Luboš Mrkvica, a dodal. „Byl jsem tam na rybách a nepomáhal ani repelent! Musel jsem utéct,“ vylíčil.

Komáří kalamita
-Největší komáří kalamitu zažila jižní Morava po povodních v roce 2010.
-Tehdy padlo na likvidaci komářích larev 2,5 tuny přípravku na jejich ničení.
-Postřiky prováděli lesníci kolem Dyje u Lanžhota i v roce 2013, po vydatných deštích.
-V posledních letech zabránilo komáří kalamitě velké sucho.

Podle odborníka na komáry Oldřicha Šebesty z Krajské hygienické stanice v Brně může kalamita vypuknout během několika dnů. Když vysvitne slunce. „Po vydatných deštích jsme zaznamenali zvýšené množství komárů. Především v lokalitě u soutoku Dyje a Moravy na Břeclavsku. Larvy se nachází v druhém stadiu vývoje. Díky tomu, že ale nedošlo k záplavám, nedosahuje jejich počet zatím kalamitního stavu,“ přiblížil.

Situace se ale může rychle změnit. „Stačí několikadenní vydatné deště nebo silné bouře a komáří kalamita propukne během několika dnů v plné síle,“ varoval.

Podzemní chodby pod Zelným trhem v Brně.
Začíná Meeting Brno. Výstava příběhů pamětníků zavede lidi do podzemí

Velké nebezpečí podle něj číhá i na domácích zahrádkách. „Lidé střádají vodu na zalévání v různých nádobách a právě ty jsou výborným líhništěm především komára pisklavého. Doporučuji nádoby zakrývat a v případě výskytu larev vodu vylít,“ upozornil odborník.

Otravné pískání a štípance jsou podle něj podružným problémem. Riziko vidí především v přenosu nemocí. „Komár pisklavý patří k hlavním přenašečům západonilské horečky. Virus vyvolává onemocnění podobné chřipce. Ve dvou procentech případů může propuknout neuroinvazivní onemocnění končící výjimečně i smrtí,“ varoval Šebesta. Právě v loni byli západonilskou horečkou poprvé nakaženi i lidé.

Jako turisté k nám cestují i jiní bzučící přenašeči. Komáry tygrované si lidé vozí v autech a autobusech z dovolené v Itálii a dalších jižních zemí. „Je velkým problémem, protože přenáší lidské nemoci. Zjistili jsme ho hlavně na Břeclavsku,“ podotkl Šebesta.

V Kyjově, Strážnici i ve Vacenovicích na Hodonínsku se v úterý podvečer sešlo na demonstracích celkem na 250 lidí.
K demonstracím se na Hodonínsku sešlo na 250 lidí

Klid je zatím u řeky Moravy na Hodonínsku. „Pokud se ale oteplí, vylíhnou se komáři v lesní buřině, kterou máme za zády,“ myslí si Fero Ondruš z Přístaviště U Jezu.