Favoritkou na vítězství v anketě Miss Sympatie je legendární kráva Berta. Vyhrála už několik podobných soutěží. Unikátní je také tím, že za svůj život vyprodukovala už sto tisíc kilogramů mléka. „Tak jako sprinteři čekali, až Usain Bolt skončí kariéru, aby měli šanci na výhru, tak chovatelé čekají, až přestane být vystavována Berta,“ podotkl David Lipovský z Českomoravské společnosti chovatelů.

Na výstavišti si lidé prohlédnou přes devět set kusů hospodářských zvířat. Třeba také koně, které zde chovatelé vystavovali poprvé před dvaceti lety. Podle Lipovského se o všechna vystavovaná zvířata v průběhu akce velmi dobře pečuje. „Péči zajišťují sami chovatelé a navíc spolupracujeme se středními zemědělskými škola, jejichž studenti nám velmi pomáhají,“ dodal.

S výstavou nesouhlasí pět organizací, které se společně rozhodly ve stejných dnech uskutečnit antiveletrh Zvíře není zboží. „Výstava hospodářských zvířat reprezentuje intenzivní zemědělství, které nebere ohled na potřeby zvířat a jejich životní podmínky. To se týká zejména u nás nejrozšířenějších klecových velkochovů. Je nejvyšší čas změnit podmínky, v nichž jsou hospodářská zvířata nucená žít, a od klecových chovů definitivně upustit,” řekla členka organizace NESEHNUTÍ Barbora Kosinová.