Pronikavý zápach nafty promísené s olejem, řev připomínající traktor, jenže obřích rozměrů. Diváci v ořechovském Army Parku v sobotním odpoledni nevěřícně sledují, jak se po cestě blíží ocelový kolos: legendární sovětský tank T-34.

Děti i leckterý dospělý sebou nechtěně trhne, když obrněnec vystřelí na německé pozice, odkud odpovídá stejně burácivě protitankový kanón elitních nacistických bojovníků: příslušníků zbraní SS. „Můžeme být rádi, že žijeme v téhle době,“ špitne vedle jedna mladá divačka.

Historická tramvaj Caroline projela Brnem u příležitosti každoroční události Dopravní nostalgie.
Návrat do cestování za dávných časů. Lidé se projeli parním vlakem i tramvají

Moderátor vysvětluje, že rekonstrukce bitvy připomíná nelítostný střet obrněných brigád Rudé armády s německými vojsky před Brnem na jaře 1945. Jeho slova ale brzy přeruší rachot německých i sovětských kulometů a prudká palba lehčích pěchotních zbraní.

Diváci se zatajeným dechem sledují útočící rudoarmějce v kaki uniformách, jimž zatvrzele odolávají esesmani v maskáčích. „To je rachot, co? Jako šicí stroj. To teď pálí německý kulomet MG 42. Po bitvě se půjdeme podívat po nábojnicích,“ poučuje jeden z diváků syna o legendární zbrani, která dokázala vypálit až neuvěřitelných patnáct set ran za minutu.

V sobotu spadl kůň v Hrušovanech u Brna do bahnitého potoka a nemohl se dostat zpět na břeh. Pomohli mu hasiči.
Kůň zapadl v bahně. Z potoka ho dostali až po hodině hasiči s autojeřábem

Němci se mezitím pokouší o protiútok a na chvíli rudoarmějce zatlačí do výchozích pozic. Jenže jim brzy dojde dech a sovětský velitel s pomocí dalších důstojníků zabrání panice a seřadí své muže k závěrečnému náporu.

Postupují s výkřiky „Urrá“ na rtech podporovaní tankem i dělostřelbou. Pár esesmanů se vzdává, většina ale vede fanatický boj muže proti muži až do posledního dechu. Stovky lidí po bitvě odmění seřazené aktéry mohutným potleskem.

Závěrečný ohňostroj festivalu Ignis Brunensis z brněnského hradu Špilberk.
Rozlučka s ohňostroji: trikolora zazářila nad Špilberkem, při melodii Ach synku

Akci od dopoledne provázela také výstava dobové vojenské techniky včetně německého motocyklu BMW či auta Volkswagen Kübelwagen. Zájemci se mohli projet terénem v Bojovém vozidle pěchoty nebo proletět ve vrtulníku, nechyběl paintball či ukázky rádiem řízených modelů. „Moc se nám tu líbilo, i když čekání na bitvu na slunci bylo trochu úmorné. Představení nás pak ale nadchlo,“ svěřil se třeba Tomáš Šafránek, který do areálu na Brněnsku přijel se synem z Bučovic na Vyškovsku.