VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé dojí oběd po mrtvém Ferdinandovi d'Este. Při stoletém výročí

Brno /ANKETA/ – Jaké bylo poslední jídlo Františka Ferdinanda d'Este? Rozhodně to nebylo vejce v rosolu, pstruh na másle, ani rýžový nákyp. K tomuto menu, které na 28. června 1914 připravili kuchaři v Sarajevu, už totiž následník trůnu se svou chotí neusedli. Zemřeli rukou atentátníka Gavrilo Principa. Po sto letech kuchaři vaří desetichodové menu znova. Hostům ho nabízejí v restauraci Forhaus v Pekařské ulici.

27.6.2014 AKTUALIZOVÁNO 27.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

„Seznam jídel i s recepty objevil Vlastimil Schildberger z Moravského zemského muzea v Brně. Léta leželo v archivech a my se ho rozhodli u příležitosti výročí oprášit," uvedl za restauraci Jakub Brezovský.

Podnik se na přípravu rakousko-uherských jídel zaměřuje, takže v kuchyni si poradili se všemi chody. „Jestli jsou pokrmy stoprocentně věrné, nevíme, protože u receptů nebyly uvedené gramáže surovin. Kuchaři tak museli částečně improvizovat," svěřil se Brezovský.

Na další zádrhel narazili v podniku při překladu. „Původní menu je totiž ve francouzštině, kterou neovládáme. Jednotlivé suroviny jsme proto zadávali do internetového vyhledávače a řídili se podle něj. Naštěstí se tenkrát používaly stejné suroviny jako dnes, takže jsme neměli problém je sehnat," říká šéfkuchař Vlastimil Prchal.

Podle stoleté listiny poprvé připravoval sladkost s názvem Bombe à la Reine. „Je vynikající. Dělá se ze smetany, čokolády, zmrzliny a vajíčka. Nic takového jsem před tím nedělal. Asi se nechám inspirovat a podobný dezert zařadím i do stálého menu," pochvaluje si muž.

Menu si musejí zájemci rezervovat. Restaurace stále přijímá objednávky. Cena je 749 korun. V sobotu ho restaurace nabídne od pěti hodin večer, v neděli už od poledne. Každý host navíc na památku získá kopii sarajevského menu s sebou.

Akce je součástí projektu Velká válka, připomínající sto let od sarajevského atentátu. Jeho rekonstrukci uvidí v sobotu odpoledne Brňané na hradě Špilberk.

Autor: Anna Fajkusová

Chtěli byste zpátky Rakousko-Uhersko?

ANO

66 %

NE

34 %

Hlasovalo: 231

Anketa byla ukončena

27.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

20 nejvíce sexisticky hodnocených reklam z ankety Sexistické prasátečko.
20

Sexistické prasátečko: anticenu získal vtip se souložícím párem na stole

Škoda Octavia první generace.
AUTOMIX.CZ
7

Má vaše škodovka jedno zrcátko menší než druhé? Víte, proč to tak je?

Lidi postraší smečka rakouských čertů

Židlochovice, Brno /TIPY NA VÍKEND/ - V ulicích Židlochovic vypukne v sobotu děs a hrůza. Po roce tam opět zavítá oblíbený průvod strašidelných rakouských čertů.

Auto se při nehodě u Habrovan převrátilo. Řidič se lehce zranil

Habrovany – Nezvládl řízení, přejel do protisměru a pak se s autem převrátil. Takový scénář měla páteční ranní nehoda u Habrovan. Osmapadesátiletý řidič jel směrem na Rousínov. Z havárie, která se stala před půl sedmou, vyvázl s lehkým zraněním. „Vyprošťovat jsme ho nemuseli, muž byl v době našeho příjezdu v péči záchranářů. Ti ho odvezli do nemocnice,“ sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Filip Venclovský.

Hřbitovy i kolumbária: míst ubývá. Někde plánují stavbu nových

Vyškovsko, Blanensko – Zuzana Pavlíčková z Bučovic na Vyškovsku si na dušičky všimla, že místa na další hroby na městském hřbitově rychle docházejí. Není sama. „I další lidé se baví o tom, že za chvíli nebudou žádná volná místa,“ potvrdila Pavlíčková. Podle ní by byla škoda, kdyby kvůli tomu museli Bučovičtí své blízké pohřbívat jinde než tam, kde prožili celý život.

Průvodce z Křenovic vyrábí mučicí nástroje a repliky vojenských děl

Křenovice - Už přes čtvrtstoletí se umělecký kovář Oldřich Bartošek z Křenovic na Vyškovsku zapojuje do vzpomínkových akcí Bitvy u Slavkova. A to nejen tím, že vyrábí dobové zbraně a nástroje, ale také jako průvodce. Každoročně se podílí například na Pochodu slavkovským bojištěm, který vyrazí z Křenovic už tuto sobotu. A návštěvníci při něm poprvé uvidí rovnou dvě „jeho“ děla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT