Mají obavy, aby za rebelující zákazníky nemusely pykat právě ony. „Zatímco na jaře jsme s tím neměly žádný problém, teď na to narážíme docela často. Lidem sice řekneme, že by si měli roušky nasadit, někteří se jen pousmějí a jdou dál,“ povzdechla si jedna z prodavaček, která si nepřála zveřejnit své jméno. Redakce jej však zná.

Že po letním rozvolnění přibývá lidí, kteří nařízení vlády v boji proti koronaviru bojkotují, potvrdili i policisté a strážníci. „Jde o jednotky případů, ale skutečně se objevují. Prodavačkám bych doporučil nejprve vše řešit v klidu domluvou. Lidé mnohdy na roušku zkrátka jen zapomenou. Až v případě, že není dohoda možná a schyluje se ke konfliktu, bych doporučil kontaktovat buď strážníky, nebo státní policii. Nicméně platí, že i my se v první řadě snažíme vše řešit domluvou s dotyčným, nikoli sankcí,“ sdělil mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek.

V řetězcích zasahuje ostraha

Množící se případy lidí, kteří roušky odmítají nosit, zaznamenali také v obchodních řetězcích. „Je pravda, že jich přibývá. Tyto zákazníky upozorní ostraha našich obchodů. Pokud toto upozornění neuposlechnou a odmítají si roušku stále nasadit, do obchodu nejsou vpuštěni, a situaci pak následně řešíme ve spolupráci s policií. Většina zákazníků však nařízení respektuje. Někdy dojde jen k nepozornosti, kdy si neuvědomí, že jsou již v prostoru, kde musejí mít zakrytá ústa a nos,“ přiblížil mluvčí Tesco Stores Václav Koukolíček.

Pojízdný covidbus bude testovat pacienty na covid
Jihomoravský Covid bus poprvé vyjel do akce. Testoval na brněnském výstavišti

Podobně hovořila i mluvčí řetězce Lidl Iveta Barabášová. „Na povinnost nosit roušky upozorňujeme hned u vstupu do prodejen. Na místě kontrolují její dodržování pracovníci ostrahy stejně, jako v první vlně pandemie. Pokud si osoba odmítne nasadit roušku, snažíme se vše vyřešit domluvou, přičemž spoléháme na ohleduplnost zákazníků. Vyhrocené případy jsou ojedinělé. V případě výjimek z nošení roušek u sebe musí mít zákazník lékařské potvrzení,“ doplnila Barabášová.

Přibývá ale i případů, kdy lidé volají strážníky kvůli rouškám zcela zbytečně. Jako například v Mikulově. „Často nám volali lidé, že sedí ve vinárně nebo v restauraci, kde jsou Pražáci a nemají nasazené roušky. Nebo z jiné provozovny, že jsou tam zase Ostraváci bez roušek. Přišlo nám, že spíše ze škodolibosti, přece jen jsou tito turisté z oblastí, kde se o větším šíření viru mezi lidmi hovořilo nebo hovoří,“ poznamenal velitel mikulovských strážníků Jiří Hamerník.