Lístky s pokutami nebo odtažená auta. Neduhy brněnské zoologické zahrady, které podle jejího vedení dlouhodobě odrazují od návštěvy nejen Brňany, ale především turisty. Nedostatek parkovacích míst může vyřešit podle nové studie města parkovací dům s novým vstupem pod výběhem ledních medvědů.

Nová alternativa může nahradit návrh z roku 2008 rozsáhlého vchodu do zahrady, jehož součástí mělo být i akvárium se žraloky. „K dispozici teď máme návrh, který prověřil možnosti. Nyní budeme jednat se zástupci zoo a městské části Kníničky, kde by vstup ležel, které z nabízených umístění je nejvhodnější," sdělil náměstek primátora Martin Ander.

Právě Kníničským se dřívější plány města nezamlouvaly. Podle starosty městské části Martina Žáka z nich místní neměli užitek. Nový návrh z dílny brněnských architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa se mu ale zamlouvá. „Využívá volnou plochu u Ondrovy ulice v prostoru zahrady. Bývalý areál VUT na opačné straně silnice je pak volný právě pro stavbu jiných zařízení, která více ocení místní," doplnil Žák.

Podle jednoho z architektů Ondřeje Chybíka má nový vstup připomínat umělou horu porostlou zelení. „Nechtěli jsme aby dům vypadal jako velká bedna, proto jsme vytvořili umělou horu porostlou zelení," popsal.

Kromě toho stavba odhadem za více než dvě stě milionů korun nabídne vedení zahrady prostor i pro kulturní akce. „Uvažujeme dopředu a dům není jak jiné parkovací domy. Snažili jsme se udělat velkorysejší prostory, které v budoucnu, pokud bude méně aut, mohou sloužit i jinak, než jen parkoviště. Dům navíc může tvořit ocelová konstrukce, kterou lze i rozmontovat," uvedl Krištof.

Podle ředitele zoo Martina Hovorky může ale taková stavba omezit rekonstrukci starého výběhu ledních medvědů. „Nový výběh bychom museli vymístit někam jinam. Moderní expozice Arktida by se kvůli parkovacímu domu na současné místo výběhu nevlezla," vysvětlil.

Podle náměstka Andera jsou ale plány na nový výběh ledních medvědů předčasné. V zoo se připravuji především na návrat lvů. „Navíc součástí nového domu mohou být i terária, která se přesunou z jiných částí zahrady," doplnil náměstek primátora.

Nový návrh vítají více i místní obyvatelé. „Jen doufám, že stavba dobře splyne z okolím a nebude třeba na okolní domy házet velký stín," uvedla místní Marie Dostálová. Vítá i možnost stavby nových obchodů, které poslouží místním.

Kdy nový alternativní vstup vznikne, není jisté. Rozhodující je, kdy se představitele zoologické zahrady, města a městské části na podobě vstupu shodnou.

Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, již příští rok až tři sta míst přibude v ulici Palcary, kde chce město při rekonstrukci ploch využít prázdného pozemku v ulici poblíž křižovatky s ulicí U zoologické zahrady a Bystrckou ulicí. „Posuneme sběrný dvůr, který je u křižovatky s Bystrckou ulicí a získáme tak plochu, kde mohou odstavit auta návštěvníci zoo i místní," popsal záměr dříve bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl. Právě na hranici Bystrce, Kníniček a Komína se místo pro nové parkoviště nachází.