Akce začíná pomaleji. Nejdříve přichází první část účastníků. Organizátoři je rozdělují do skupin a navádí k jejich určené barvě třásní. Po chvíli začínají přicházet další členové a už panuje menší zmatek.

Účastníci hledají organizátory i své třásně. „Ty už běž do vlajky,“ nabádá Anna Švecová jednoho z nich, aby se přidal k lidem se žlutými třásněmi. Ti už na místě vyznačeném pro vlajku tvoří kruh a vlajka se rýsuje. Vzápětí začíná pršet a všichni se schovávají pod stromy.   

Počasí ale rekordní zápis nepřekazí. Ještě než déšť pořádně ustane, vydává další organizátorka Mia Letič skupinám rozkazy. „Běžte doprostřed kruhu. A pak ty třásně dáte nad hlavu,“ vysvětluje.   

Ilustrační foto.
Kauzu podezřelých zakázek v domově důchodců znovu řeší brněnský soud

Před tím, než se mohou přidat ke skupině stojící ve vlajce, prochází účastníci ještě přes organizátora Jana Nathaniela Čamaje a Barboru Havlíčkovou z Agentury Dobrý den. Ta kvůli zaznamenání rekordu sčítá, kolik lidí ve vlajce je. „Běžte po jednom,“ říká účastníkům Čamaj. Ti procházejí za neustálého klikání ručního počítadla.   

Vlajka už je skoro plná a lidé začínají zpívat evropskou hymnu. Doráží poslední opozdilci a organizátoři ještě chvíli křičí instrukce. Poté je dílo dokonáno.

MICHAELA NÁROŽNÁ