Zatím si lidé nechávají vypálit především meruňky. Podle majitele pálenice v Citonicích na Znojemsku Josefa Taufera jich je letos nebývale hodně. „Letos se urodilo meruněk nadprůměrné množství. S pálením jsme začali už před měsícem. Oproti minulým rokům se ovoci zadařilo. Díky tomu budou i destiláty z jiných plodů,“ uvedl.

Letos se po roční pauze lidé mohou těšit i na slivovici. „Loni švestky zmrzly. Tento rok očekáváme asi dvoutřetinovou úrodu v porovnání s běžnými roky. Kvůli nedostatku vody, jsou švestky o polovinu menší a dozrávají pomaleji. Na velikosti plodů se projevuje sucho i u hrušek a jablek,“ řekla agronomka Zdeňka Pindová ze zemědělského podniku v Mikulčicích na Hodonínsku.

Ilustrační foto
Prudký teplotní šok. Tropy o víkendu skončí, teplota klesne až k osmi stupňům

Pálenice
∙ Sezóna pálenic je nejlepší za poslední čtyři roky.
∙ V současnosti si lidé nechávají vypálit hlavně meruňky.
∙ Po roční pauze bude i slivovice.

Na letošní ovocné destiláty se těší Jakub Dvořáček. „Pálenka je můj nejoblíbenější tvrdý alkohol. Nejraději mám hruškovou, neodmítnu ale ani meruňkovou,“ sdělil.

Podle Jiřího Svobody z pálenice v brněnském Novém Lískovci je sezóna velmi dobrá. „Je nejlepší za poslední čtyři roky. Už přes měsíc pálíme převážně meruňky. Byl bych rád, kdyby to tak bylo i u dalšího ovoce,“ zhodnotil.

Lidé mohou ve schválených pálenicích pálit jen ovoce z vlastních pozemků. „Pokud pálí někdo doma, hrozí mu pokuta až deset milionů korun,“ řekla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

TEREZA KOŠŤÁLOVÁ
KLÁRA VAŠÍČKOVÁ

Ilustrační foto
Po chodníku se procházela půlmetrová želva, mířila ke stánku s kebabem