Kromě cedule u vstupu do parku upozorňují lidi na nová pravidla i pracovníci Veřejné zeleně, kteří prostor každý den kontrolují. „Nezvané plavce napomenou a vyzvou k odchodu. Až když neuposlechnou, přivolají strážníky,“ vysvětlila Kateřina Novotná z Veřejné zeleně. Napomenutí podle ní obvykle vyhoví, někteří se však vrátí.

Lidem zatím pouze domlouvají také hlídky městské policie. „Většinou si dají říct hned, jak strážníka vidí. Pokutu zatím nikdo nedostal, ale hrozí až do výše deseti tisíc korun,“ sdělil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

K zákazu radní přistoupili, protože při koupání trpí jemné technologie a trysky ve fontáně. Lidé pohybem víří špínu a zanáší je. Zpřísnění řádu zatím vedení města neplánuje. „Prosadit jakékoli další omezení je velmi složité. Navíc se vždy najde někdo, kdo bude zákazy porušovat,“ řekla Novotná.

Brno 8.7.2019 - zákaz koupání ve fontáně před Janáčkovým divadlem
Konec koupání ve fontáně. Park u Janáčkova divadla má nový provozní řád

Provizorní koupaliště vadí místním i turistům, kteří správcům fontány posílají stovky stížností. „Nechápu, proč se nejdou koupat na místo, které je k tomu určené. Příjemný plac před divadlem tím naprosto narušují,“ posteskla si třeba Brňanka Eliška Mokrá.

Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser považuje za ještě větší problém než plavce ve fontáně vandaly v parku před divadlem, kde pořádají divoké večírky. Ničí zeleň i obklad divadla. „V prostorách za budovou rozkopali, co mohli. Ani strážníci tam asi nechtěli chodit na kontroly,“ popsal potíže Glaser.

Mluvčí městské policie Ghanem tvrdí, že se situace v posledních týdnech zlepšila. „Lidé tam byli tak opilí, že jsme je převáželi na záchytnou stanici. Nyní park několikrát denně kontroluje hlídka a kamery,“ ujistil.

Konečně můžeme šlápnout na cestu, kudy nejspíš prošel i český král Vratislav při obléhání města. Těmito slovy reagoval historik Muzea města Brna Petr Vachůt na cestu z doby kolem roku 1100, kterou objevili archeologové u Nemocnice Milosrdných bratří.
Při obléhání Brna tudy kráčel král Vratislav. Středověká cesta vedla k řece

Strážníci podle něj domluvili i skateboardistům, kteří se už na piazzettě před divadlem přestali shromažďovat. Trénováním skoků totiž poničili travertinový obklad schodiště, stolky a lavičky. „Odradila je spíš ocelová lana, která jsme tam už na jaře napnuli, a tím plochu zneprůjezdnili,“ podotkl ředitel divadla. 

LUCIE KOHOUTKOVÁ