Většina sborů v českých zemích vznikla koncem devatenáctého století a tehdy šlo téměř výhradně o mužskou záležitost. To už dávno není pravda, přesto jsou starostky stále raritou. Na Blanensku stojí ženy v čele pouze čtyř ze sto padesáti sborů. „Náš dlouholetý starosta se funkce vzdal kvůli vedení okresního sdružení hasičů. Tak nějak vyplynulo, že mě kolegové oslovili a nakonec mě na valné hromadě zvolili,“ popisuje Přichystalová.

Že je ženou, nevnímá jako překážku. „Chlapi mě poslouchají. Jednatel i velitel zásahové jednotky jsou muži, ale vždycky se domluvíme,“ směje se starostka.

Prací pro sbor tráví spoustu volného času bez nároku na finanční odměnu, ale nestěžuje si. „Podílím se na organizování různých akcí, jezdím na okresní setkání starostů sborů, pracuji s dětmi, jezdím s nimi po závodech. Mám radost, když vidím, že je to baví. Starostování obnáší i spoustu papírování a administrativy, ale nejsem na to sama, takže se to dá zvládnout,“ říká žena, která jinak pracuje u přepážky na poště ve Velkých Opatovicích.

V práci tak obléká tmavě modrou pošťáckou uniformu, stejnou barvu má i hasičský stejnokroj. Rozdílná je pouze barva košile. „Při slavnostních příležitostech hasičskou uniformu nosím ráda. Od letoška máme navíc schválený nový typ stejnokroje, který je lehčí a vzdušnější, tak se těším, až si ho pořídím,“ usmívá se Přichystalová.

Letovičtí si připomněli dvaasedmdesáté výročí konce druhé světové války.
OBRAZEM: Na Blanensku si připomněli výročí konce druhé světové války

Hasiči jsou pro ni dobrá parta, která je u všeho důležitého, co se ve městě děje. Ve Velkých Opatovicích organizují například pouťové posezení, soutěž mladých hasičů O pohár Malé Hané, pivní slavnosti, dětský den, závody v požárním útoku O pohár starosty SDH Velké Opatovice, setkání se svatým Mikulášem nebo oslavu svátku svatého Floriána. „Něco je skoro každý víkend, hlavně teď na jaře. Sice kvůli hasičům občas doma není vyžehleno, ale to se nedá nic dělat,“ směje se šéfka sboru. Rodina je tolerantní. Hasičem je totiž i její manžel, se kterým se před lety ve sboru dokonce seznámila, a všechny tři jejich děti.

Velkoopatovickou zásahovou jednotku tvoří dvacet členů. K zásahům nikdo jiný vyjet nesmí, kdyby bylo ale nejhůř, tak Martina Přichystalová věří, že by byla co platná. „Určitě bych poskytla první pomoc, dokázala bych lidi uklidnit, sešroubovat hadice pro mě taky není problém,“ říká. Na to, že je hasičkou, je hrdá. „Náš sbor existuje už od roku 1873, tradice je zavazující. Práce pro hasiče je pro mě ctí,“ dodává.

Starostku chválí i její předchůdce Milan Vykydal. „Byla nejlepším kandidátem na tuto pozici. Ve sboru je od dětství, má spoustu zkušeností, je to hasič celým svým srdcem. Je to dobrá starostka sboru, samozřejmě do něj vnáší i ženský pohled, což ale určitě není na škodu,“ tvrdí nynější okresní šéf dobrovolných hasičů.

Podle něj je sice žen ve vedení sborů stále jako šafránu, ale tím, jak přibývá členek, bude určitě přibývat i starostek. „Dřív se hasič rovnal výhradně muž, to už teď není pravda. Dokonce v čele našeho krajského sdružení stojí také žena,“ dodává Vykydal.

Ilustrační fotografie.
Uzavřou průjezd Jedovnicemi. Kvůli opravě opěrné zdi