„Rozhodně platí, že již nebudu obě funkce (poslance a hejtmana) kumulovat dlouhodobě, definitivně se rozhodnu po ustavení Sněmovny a nové vlády," uvedl Hašek. Totéž doporučí i svým kolegům hejtmanům z ČSSD, kteří se nyní stali poslanci. „Pokud ČSSD sestaví vládu, pak předpokládám, že moje místo bude v centrální politice, pokud se to ČSSD nepovede, hodlám pomáhat jižní Moravě a jejím obyvatelům jako hejtman," doplnil pak v rozhovoru s ČTK.

Četné funkce Haška byly jedním z hlavních témat předvolební diskuse na jižní Moravě. ODS, která je v jihomoravském krajském zastupitelstvu v opozici, jich napočítala bezmála 30 a přišla s prohlášením, že „Hašek má funkcí jako japonská kalkulačka".

Dalším terčem kritiky se stal Hašek za to, že právě kvůli četným funkcím nedělá žádnou z nich naplno. Před volbami se v okolí Brna objevily billboardy zesměšňující Haška. Nápisy na nich mu mimo jiné vytýkaly, že chyběl, dnes již v minulém funkčním období, ve Sněmovně při 77 procentech hlasování.

Hašek tuto kritiku odmítal. Uváděl, že při klíčových hlasováních nikdy nechyběl, zdůrazňoval, že je naopak výhodné, když mají jižní Morava a také Asociace krajů ČR, která sdružuje hejtmany, přímého zástupce ve Sněmovně a mimo jiné zmiňoval i své velké pracovní nasazení. Před časem například pro Právo uvedl, že právě kvůli němu spí jen čtyři hodiny denně.

Hašek získal v předčasných volbách 25.531 hlasů, což je nejvíce ze všech kandidátů na jižní Moravě. Byl přitom dvojkou na jihomoravské kandidátce ČSSD, kterou vedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten dostal zhruba o 3300 hlasů méně než Hašek.