„Když jsem tady byl a k vám jsem hovořil minule, tak jsme tady byli jako v rodině. Jednak, že jsme venku, v přírodě, a tak i slovo boží by mělo mít charakter jakoby rozhovoru v rodině," řekl ve svých úvodních slovech, kterým předcházel nečekaný déšť, osmdesátiletý celebrant mikulčické bohoslužby, Miloslav Vlk. Ten na staroslovanskou akropoli přicestoval z nedalekého Velehradu a jeho slova si i u Mikulčic poslechly stovky křesťanů. „Refrén u písně, kterou jsme si zazpívali, Dědictví otců zachovej nám pane, je nám impulsem k zahájení roku přípravy na cyrilometodějské jubileum," řekl krátce po dešti Vlk.

Kromě hlavní mše, na kterou se dalo přijet i kyvadlovou dopravou, měli poutníci na hradišti k dispozici také pestrý kulturní program. Ten okořenilo ukázkami ze života starých Slovanů ve svém stanovém městečku Centrum experimentální archeologie a živé historie. Archeologové se tam ve velkém parnu osvěžovali čerstvým mátovým čajem.

Návštěvníci velkomoravské památky se nebudou nudit ani o víkendu. V sobotu, neděli a o svátcích je totiž Slovanské hradišti otevřené od 9.00 do 18.30 a v pondělí mimořádně v letní období od 10.30 do 14.30.

K dispozici mají tentokrát příchozí i pavilón číslo 2, který se jim otevřel kvůli novému zateplení po čtvrt roce. Navíc se v těchto dnech dokončuje management plán a nominační dokumentace archeoparku pro druhý návrh zápisu mezi světové památky UNESCO.