Mikulovičtí k opatření přistoupili kvůli náhlému poklesu vody v tamním vrtu. „Lidé napouštěli bazény a úbytek byl rapidní. Vrt se nestačil znovu sám naplňovat. Museli jsme do vodojemu navozit padesát kubíků vody,“ uvedl tamní starosta Karel Kříž.

Zákaz lidé v Mikulovicích podle všeho dodržují. Zřejmé je to právě při pohledu na údaje z vodovodu.

Problémy mají ale i další obce s vlastními vrty. Mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Librová upozornila, že jde o zdroje s nízkou kapacitou a hloubkou. „Úbytek se v nich projeví nejdříve,“ sdělila.

Obec Práče na Znojemsku. Na snímku starosta Zdeněk Dvořák.
Sportují v přírodě, baví se ve spolcích: v Práčích chystají i nové bydlení

Na jižní Moravě je podle ní situace vážná nejvíce na Tišnovsku a Brněnsku. „Do obcí Běleč, Křeptov a Veselí jsme museli v minulých dnech už navážet vodu do vodojemů. Stejně tak do některých obcí na Boskovicku,“ uvedla příklady Librová.

Vodu doplňovali i ve Vohančicích na Brněnsku. Zákaz tam trvale platí už čtyři roky. „Nyní budujeme posilující vrt a také napojení na skupinový vodovod. Musíme přečkat ještě léto, pak by mělo být hotovo,“ sdělil tamní starosta Petr Blahák.

V loňském roce se Jihomoravané potýkali se suchem už od konce dubna. Zákaz zalévání a napouštění bazénů pitnou vodou vydaly tehdy desítky obcí. Díky vydatným dešťům, hlavně na podzim, se pak hladiny spodních vod doplnily. Nyní však zase klesly. „Srážek je méně, vegetace je v růstu a teploty vysoké. Výpar vody je velký a z podzemních zdrojů ubývá,“ potvrdila brněnská hydroložka Ivana Černá.

Illkův litinový kříž u vyhlídky pod Starým zámkem, nad údolím Jevišovky.
Kříže u cesty: Jevišovickým připomínají popraviště, nebo u nich randí zamilovaní

Opatření obcí je podle ní prozíravé. „Mají přijít lokální bouřky, ty ale hladiny spodních vod nedoplní. Už klesá i hladina hlavních toků, které podzemní vody dotují,“ připomněla včera hydroložka.

Bazén mezitím stihl napustit Jan Mátl z brněnského Komína. „Máme jen malý. Nelíbí se mi napouštět jej pitnou vodou, ale to ho mám nechat prázdný?“ krčil rameny.

Strašákem vodohospodářů je právě velké množství bazénů. „Výrazné zvýšení odběrů způsobuje rozvíření železitých usazenin v potrubí a zákal vody,“ vyzývá k pomalému napouštění nádrží společnost Vodovody a kanalizace Hodonín. Podobná je situace i na Břeclavsku.