S osmatřicetiletým mužem lidé na jeho facebooku probírali i téma zbourání minaretu. „Divil jsem se, že to není bod číslo 1 v programu SPD. Vždyť je to symbol muslimstva,“ zmínil jeden z diskutérů.

Dora reagoval bez servítků. „To si piš, že mě minaret štve. A půlka z našich kandidátů by ho hned shodila. Ale nevím, co to má společného s obcí Lednice,“ odepsal.

Ilustrační foto.
Silničáři mají před zimou plné sklady soli. Shánějí řidiče, kteří ji rozvezou

Uvědomuje si totiž fakt, že lednický minaret je památka, která je součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného v UNESCO. „Byla to pouze nadsázka,“ mírnil v úterý svá slova na dotaz Deníku Rovnost.

O lednickém minaretu- 62 metrů vysoká rozhledna postavená v letech 1797 až 1802
- Jde o jediný minaret v České republice. Také je to nejvyšší stavba tohoto typu mimo islámské země.
- Věž byla vystavěna v maurském slohu a na její výzdobě se s největší pravděpodobností podíleli i arabští umělci.
- Alois I. z Lichtenštejna chtěl podle pověsti původně postavit mešitu, kvůli měkkému podloží se ale musel spokojit s minaretem.


Výrok Dory řadu lidí popudil. Třeba David Mahovský nechápe, proč místostarosta chce bojovat proti migrantům, kteří v Lednici nikdy nebyli. „A to radikálním způsobem, že by neměl problém zbořit minaret,“ tvrdí.

Lednická kastelánka Ivana Holásková vnímá vyjádření Dory jako velmi nešťastné. „Když jsem se to doslechla, byla jsem zděšená. Zastupitelé obce by měli zvažovat, co řeknou,“ komentovala.
Místostarosta Lednice Lukáš Dora (SPD).Zdroj: osobní archiv Lukáše Dory
Dora je známý rázným vystupováním a občasným používáním vulgarit. Netají se ale politickými ambicemi. „V příštích volbách chci kandidovat na hejtmana,“ prohlásil.

Obyvatelům Lednice chce předně pomoci se zvládnutím náporu turistů. Jednou z jeho priorit je vyřešení dopravy a parkování. „V sezoně je to tady pro mnohé místní neúnosné. Chceme pro auta návštěvníků i autobusy zcela uzavřít náměstí před zámeckým areálem. Proto musí vzniknout další parkoviště na okraji Lednice,“ popsal plán.

Dora však ví, že rozvoji obce brání i soudní tahanice o územní plán. Před časem dostali Ledničtí zákaz postavit parkoviště, protože je blízko právě minaret. „Jednak jsme v UNESCO a také tady máme záplavové území,“ popsal složité postavení obce již dříve starosta Libor Kabát, který se Sdružením nestraníků vyhrál komunální volby a naváže na dlouholeté vedení obce.

Právě Dora byl jazýčkem na vahách při sestavování nového vedení radnice. Z patnácti zastupitelů přitom získal od voličů nejméně hlasů. Uvedl, že se vzdal poloviny svého platu místostarosty.

Novou pravidelnou leteckou linkou z Brna přepraví cestující do Berlína společnost Ryanair.
Brněnské letiště spouští další novou pravidelnou linku. Létat bude do Berlína