Jiskry od kombajnu ve vysušeném obilí rozfoukal silný vítr naposledy v sobotu v Hostěradicích. Popelem lehlo na dvacet hektarů obilí, přilehlý remízek dohašovali hasiči ještě druhý den. „Požár zasáhl strniště, pole s obilím na výměře kolem dvaceti hektarů a akátový remízek. Příčinou byla zřejmě jiskra od kombajnu při žni. Škodu majitelé odhadli na sto tisíc korun,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška s tím, že ještě větší škodu způsobil v sobotu odpoledne požár strniště u Přímětic.

 Téměř dvě desítky hasičských jednotek v sobotu od půl páté odpoledne zasahovaly u požáru strniště, pole obilí a akátového remízku v Hostěradicích na Znojemsku. Hořelo na ploše dvacet hektarů.
Rozsáhlý požár u Hostěradic zasáhl dvacet hektarů. Škoda je přes sto tisíc korun

„Zde hořelo čtrnáct hektarů a škoda dosáhla dvou set tisíc. Příčinu ještě zjišťujeme, ale nejčastěji tyto požáry souvisí právě se žněmi. Nejvíce s nimi v těchto dnech bojujeme právě na Znojemsku,“ dodal Mikoška.

K hořícím polím vyjížděl jako dobrovolný hasič i místostarosta Hostěradic Jan Burger. „O žních se to stává, zemědělci by ale také i víc dbát na prevenci. V tomhle suchu navíc pole hoří hrozně rychle. Když pak ještě přeskočí oheň do lesa jako u nás, měli jsme celou noc co dělat při dohašování,“ řekl Burger.

K rozsáhlému požáru pole a pneumatik vyjížděli hasiči v pondělí odpoledne k zemědělskému družstvu nedaleko Purkrábky u Suchohrdel.
Víc než stovka hasičů v akci: rozsáhlý požár způsobila jiskra od kombajnu

Podle předsedy znojemské Agrární komory Milana Ptáčka mnozí zemědělci na prevenci myslí. „Pluh a cisterna možná nebudou na každém poli jako kdysi, ale alespoň ve dvoře je většinu zemědělci připravené mají. Nemohu mluvit za všechny, u nás v Břežanech při žních na požární bezpečnost dbáme,“ řekl Ptáček.

Podobně mluvil šéf blížkovického Agrodružstva Rudolf Petříček. „Diskový podmítač, fekální vůz s vodou a hasicí přístroje v osobním autě máme připravené vždy. Děláme to tak každý rok. Letos je ovšem sucho, které za třicet let nepamatuju,“ poukázal zemědělec.

Série polních požárů zaměstnává hasiče na Znojemsku už dva týdny. Vůbec největší zatím vzplanul minulé pondělí u Suchohrdel u Znojma. „Zasahovalo sedmadvacet jednotek a vrtulník s bambivakem. Škodu ještě upřesňujeme,“ uvedl Mikoška.

U Pasohlávek už existuje archeologická naučná stezka Mušov jako brána do Římské říše. Na snímku archeolog Balázs Komoróczy.
Do světa Římanů lidé vkročí v novém archeologickém centru u Pasohlávek

Před nebezpečím požárů varují i meteorologové. Výstraha platí pro Znojemsko a Břeclavsko, pro celý kraj pak platí varování před vysokými teplotami a pro úterek také před možnými silnými bouřkami.