VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mléčné bary? To by bylo, aby i zelíčko nebylo

Jižní Morava /LETNÍ RETRO/ - Jahodový koktejl, ve kterém stojí lžička, nebo čtvrtka mraženého dortu politá čokoládou a posypaná griliášem. Pochoutky, které v dětských očích stavěly mléčné bary vysoko nad čtyřhvězdičkové hotelové restaurace. A bylo jim jedno, že nevědí, co to griliáš vlastně znamená.

2.7.2014
SDÍLEJ:

Lidem zůstaly mléčné bary v paměti.Foto: Internetová encyklopedie města Brna

Mléčné bary s točícími židlemi, barevnými brčky a prosklenými pulty s vyfintěnými chlebíčky otevírají první díl unikátního seriálu Deníku Rovnost Letní retro. Spolu s ním si budou čtenáři v letních měsících každou středu připomínat, jak se v minulosti vařilo, nakupovalo nebo cestovalo. Ve třinácti dílech seriál naservíruje mnohdy zapomenuté vzpomínky všedního života i svátečních dnů.

V Brně si i po letech lidé nejčastěji vzpomínají na bar Sputnik v rohu České a Středovy ulice. Lidé postávali v hloučcích kolem pultíků a dopřávali si rychlý oběd nebo snídani. „Až do revoluce to byl jeden z největších bufetů v Brně. Moc rád jsem tam chodil. Sekaná, smažený sýr nebo guláš, to byly pochoutky, které jsem si tam za několik korun kupoval. Například sýr stával osm padesát," vzpomíná Br-ňan Aleš Aujeský.

Podle Internetové encyklopedie dějin Brna byl podnik rozdělený na dvě části. „Svým zařízením se zařazuje bezpochyby mezi naše nejlepší restaurace a bude podnikem skutečně lidovým. V přízemním bufetu jsou zavedeny ceny čtvrté třídy a v jídelně v prvním poschodí, kde je si možné objednat i minutky, je zavedena třetí cenová třída. V úplně mechanizované kuchyni se připravují obědy ve velkém množství. O obsluhu zákazníků se starají zaměstnanci, převážně ženy," uvádí encyklopedie zprávu o otevření podniku z dobových novin.

V patře byl také samoobslužný pult, u kterého Aujeský kdysi čepoval pivo. Vzpomíná i na hosty, kteří se přicházeli najíst bez peněz. „Čekali, až lidé opustí své pulty s nedojezeným jídlem. Potom chodili například s dotazem: ‚Dobrý den, to zelíčko by bylo volné?'" usmívá se bývalý výčepní.

Atmosféru mléčných barů si nemůže vynachválit ani Jana Tetenková. „Ať už Sputnik, nebo třeba mléčňák u vlakového nádraží. Bolí mě u srdce, když procházím městem a vidím, jak moje oblíbené podniky nahradily prodejny s levným zbožím. Tenkrát snad chutnal jinak i obyčejný loupák nebo sklenka mléka. A o nějakých éčkách v koktejlech nemohla být řeč," myslí si žena.

Kromě centrálních náměstí to byly právě nádraží, kde se podniky rychlého a levného občerstvení dobře uchytily. Jeden takový stál například ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. „Roky jsem jezdil do Veselí do práce. Hned po příjezdu mě tam čekala snídaně. A nebyl jsem jediný. Rovnou z vlaku tam mířila většina lidí, protože to bylo ideální místo na jídlo. Všichni jsme byli s nabídkou spokojení. V Hodoníně existoval mléčný bar taky. Místo něj ale vyrostla restaurace, která je tam dodnes. Myslím si, že nemůže konkurovat," připomíná Josef Varian z Bzence.

Většina barů postupně zanikla po pádu minulého režimu. Přestože Jihomoravané po obyčejné smažence nebo nadýchaném růžovém nápoji často sní, zdá se, že asijská bistra a americké fast foody je vytlačily nadobro.

Příkladem toho je Martina Špačková, která se před lety pokusila ve znojemské ulici Horní Česká na éru mléčných barů navázat. „O obložené chleby, koktejly ani kakaa ale nikdo neměl zájem. Za půl roku mi přišli ráno na snídani maximálně čtyři lidé," popsala.

Nakonec proto v jejím podniku převážila teplá jídla domácí kuchyně. Svého snu otevřít „mlíčňák" se ale nevzdává. „Mléčný bar tomu říkám i teď, ale spíš kvůli nábytku, co mám. Jde o takový mléčně bílý svítící bar," směje se.

Další díly seriálu si  přečtete každou středu v Rovnosti

Autor: Anna Fajkusová, Redakce

2.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bývalý jihomoravský hejtman a poslanec za ČSSD Michal Hašek.

Hašek je zpátky ve Sněmovně. Jako asistent poslance Běhounka

Žáci první třídy ze Základní školy v Holubicích s třídní učitelkou Evou Krajtlovou.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme žáky ze ZŠ Velešovice, Holubice a Brankovice

AKTUALIZOVÁNO

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Brno – O padesát tisíc cestujících více než loni odbavili na brněnském letišti v Tuřanech v hlavní sezoně, tedy od května do října. Přibylo také charterových letů, tedy nepravidelných linek. Nejoblíbenější destinací byl Burgas v Bulharsku

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

Školám i obcím pomůžou miliony. Slavkovské bojiště rozdělí 117 milionů korun

Blanensko, Vyškovsko – Na půdě nad obecním úřadem chtějí postavit tři byty. S pracemi za zhruba čtyři miliony korun obec čekala na dotaci Místní akční skupiny Slavkovské bojiště. Kvůli ní museli v Hruškách na Vyškovsku prodloužit i stavební povolení. Prodlevy jsou u konce. Společenství obcí, firem i jednotlivců získalo 117 milionů z Evropské unie, které rozdělí do rozvoje oblasti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT